Bulvár, celeb

2007.10.26. 15:44

Vitray Tamás a nyuszis magazinban

<p>A televíziós legenda különleges ajándékot kapott 75. születésnapja alkalmából.&#160; Az egyik magazin lefotózta őt és legkedvesebb tanítványait, akik bizony több generáció képviselői.</p>

Azt kell mondjam, hogy egy kicsit lámpalázas lettem, hogy ennyi híres ember közé cseppentem, akik eddigi életük hosszabb vagy rövidebb idejét velem is töltötték többek között. Jó érzés, mert egyébként nem látnám őket – mesélte Vitray Tamás.

Az egykori tanítványok nem akárhogy tisztelegtek mesterük előtt. A Holt költők társasága című film egyik jellegzetes képét elevenítették meg, ezzel is jelezve, hogy számukra tényleg Vitray Tamás a kapitány.

Én az alapján csinálom a szakmát, amit tőle tanultam, még akkor is, ha ez nagyon nagy marhaságnak tűnik. Nyilván nem azt mesélte el, hogy hogyan kell idióta vicceket mesélni, hanem hogy bármit hogy kell kamera előtt csinálni, és ez is bármi – mondta Jáksó László.

Holló Márta, Marsi Anikó, Batiz András és Kolosi Péter az akkori Színművészeti Főiskolán itták Vitray szavait.

Ő volt az osztályfőnökük, aki igyekezett minden tudását átadni. Az 1993-ban indult osztály hallgatói mára sokat letettek az asztalra. Kolosi Péter, az Rtl klub programigazgatója a Színművészeti egyetemre ma már tanítani jár. A "diákok” szerint a szakmai fortélyokon kívül rengeteg alázatot is tanultak mesterüktől.

- Nagyon nagy volt bennünk a tisztelet iránta. Nem úgy volt szigorú, hogy egyszer is egy rosszat mondott volna, soha nem mondott semmi rosszat, nem kiabált, nem hangoskodott, nem bántott senkit, hanem csak szépen, nyugodtan, az orra alatt eldünnyögte, ha valamit úgy gondolt, hogy nem úgy van. Az volt a legnagyobb dicséret, ha nem mondott semmit egy adott munka után és akkor azt gondoltuk, hogy akkor nincs nagy baj. Tartottunk tőle az utolsó pillanatig – emlékezett vissza Holló Márta.

Vitray Tamás ugyanis nem viccel. Fiala Jánost annak ellenére kirúgta, hogy roppant tehetségesnek tartotta. Az egykori tanítvány megszegte az egyik legfontosabb szabályt, az osztálytermen kívül beszélt az ott elhangzottakról.

- Ha rövid akarok lenni, akkor igaza volt, ez volt lefektetve a játékszabályokban, egyébként meg azt gondolom, hogy nem volt igaza, de miután ő fújta akkor a passzát szelet, nekem nem állt módomban kérdőre vonni őt – mesélt Fiala a kínos incidensről.

A születésnapját novemberben ünneplő mester egy hagyományos osztályképet is eltehet emlékbe. Ez pedig úgy készülhetett el, hogy ennek a díszes társaságnak minden tagja félretette a munkát a fotózás kedvéért.

- Én azzal hívtam fel személyesen mindenkit, hogy  Vitray Tamásról készül egy interjú és ahhoz szeretnénk egy közös fényképet, valahogy mindenki eljött. Valószínűleg ez nem a lapnak, nem nekem, hanem Vitray Tamásnak köszönhető – mondta a lap főszerkesztője, Radnai Péter.

Az is neki köszönhető, hogy Vágó István oly gyakran köszönt minket a képernyőn. Az 1975-ös riporter kerestetik-ben figyelt fel rá Vitray Tamás, aki fel is vette riporter stúdiójába. Nem sokkal később felajánlotta neki, hogy vezesse az éppen gazdátlanul maradt barchoba játékot.

Kumin Viktória is tisztelettel gondol tanítójára és szívesen emlékszik a főiskolás évekre. Még akkor is, ha a vizsgafilmjei után minden évben maradt benne kicsi hiányérzet:

- Minden évben ott ültünk a vetítőteremben és ő azt mondta nekem, hogy Viktória, maga nagyon furcsa, de van magában valami. Elérkezett a következő év, a második, ott ültünk remegő térdekkel, levetítettem a vizsgafilmemet, Vitray tanár úr mit mondott: Viktória, maga még mindig nagyon furcsa, de még mindig van magában valami. Harmadik, negyedik ugyanez. Én azt szeretném elérni, mert én őt nagyon tisztelem, nagyon sokat tanultam tőle, hogy egyszer mondja nekem azt, hogy Viktória, maga már nem olyan furcsa, de még mindig van magában valami.

A Vitray tanítványok mindenhol jelen vannak a magyar médiában. Sokuk szerint van köztük egy láthatatlan kapocs, de mindannyiuk mestere ezt cáfolja.

- Isten őrizz, hogy egymásra hasonlítsanak, ennél már csak egy rosszabb lenne, ha rám hasonlítanának – viccelődött az ünnepelt.

Bár rég elengedte kezüket, Vitray Tamás minden tanítványa életében jelen van. Éppen ezért ezek a fotók talán nem csak neki, hanem mindannyiuknak szép ajándék.

Forrás:www.rtlklub.hu

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!