Ajándéknak is veszik

2010.01.10. 12:27

Másolat: Megugrott a kereslet a befektetési arany iránt

Az amerikai-iráni konfliktus hatására ismét emelkedni kezdett az aranyár.

Researcher: Maggie (Margaret) Thompson SOFIA: Stratospheric Observatory for Infrared Astronomy

Fotó: Lynette Cook

Csaknem 900 millió forint értékben adott el befektetési aranytömböt a BÁV Zrt. tavaly, ezzel az előző évhez képest 60 százalékkal nőtt a forgalma ebben a piaci szegmensben

közölte a társaság.

A tájékoztatás szerint az előző években jellemzően 1200-1300 dollár között mozgott az árfolyam. Tavaly a januári 1280 dolláros unciánkénti ár az év első felében folyamatos növekedésnek indult, augusztusban átlépte az 1500 dolláros lélektani határt, majd az év második felében 1550 dollár felett maradt. Az amerikai-iráni konfliktus hatására a 2020-as év új rekorddal, 1593 dolláros unciánkénti árral indult.

A BÁV újdonságként említi, hogy

az aranytömböt a kisbefektetők is megtalálták.

Új tendenciának számít az ajándékozási célú vásárlás is, ami a teljes forgalom mintegy 10 százalékát adta tavaly. A vevők leginkább gyermek születése, keresztelő, érettségi, diploma vagy esküvő alkalmából adtak aranytömböt. Az év első felében a kisebb kiszerelésű tömböket keresték, de az utolsó negyedévre már a 100 grammos tömbök értékesítése volt a jellemző mondta el Kovács Ádám, a BÁV kereskedelmi igazgatója a közlemény szerint.

A BÁV szakértője szerint

az sem elképzelhetetlen, hogy az arany ára 2020-ban átlépi az 1700 dolláros unciánkénti árat.

A szakértő kiemelte azt is: fontos, hogy csak megbízható forgalmazótól, hibátlan és sértetlen csomagolású, tanúsítvánnyal ellátott aranytömböket vásároljanak az érdeklődők, amelyekre maga a cég is visszavásárlási garanciát nyújt.

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!