Borsodnádasd

2019.05.26. 20:00

A molnárkalács továbbra is húzótermék marad

Nem csupán a rendezvényeken, hanem a mindennapokban is hozzá lehet jutni a finomsághoz.

Marosréti Ervin

Az elmúlt bő évtized tudatos, tervszerű munkájának köszönhetően komoly brandet építettek Borsodnádasdon a molnárkalácsból.

Komoly mérföldkőnek számított, amikor megnyitottuk a sütőüzemet.” Kormos Krisztián

Első körben felkutatták a családoknál lévő sütővasakat, majd igyekeztek minél nagyobb mértékben visszavezetni a terméket az emberek mindennapjaiba. Komoly közösségformáló hatása van a nyári fesztiválnak, amikor majd húsz sátorban, különféle ízesítéssel sütik az édes finomságot. Emellett a megye és az ország számos rangos rendezvényén mutatkoztak be, ezzel is igyekeztek népszerűsíteni a borsodi településre jellemző ostyát.

Fesztiválon és azon túl

– A molnárkalács továbbra is a város húzóterméke marad – utalt Nádasd nevezetességére Kormos Krisztián polgármester. – Az ehhez kapcsolódó fesztiválunkat idén már tizenkettedik alkalommal rendezzük meg, a finom ostya azonban nem csupán ilyenkor, hanem a mindennapjainkban is erőteljesen jelen van. A Molnárkalács Ház termelése a tavalyi esztendőben is túlszárnyalta az előzetesen elvárt darabszámot, amivel közel hatmillió forint hasznot hozott az önkormányzatnak. Keresett és közkedvelt lett a termék, amely most már kereskedelmi forgalomban is megtalálható. A molnárkalácshoz tehát nemcsak a rendezvények és a bemutatósütések alkalmával, hanem gyakorlatilag bármikor hozzájuthatnak az emberek.

Új arculat

Kormos Krisztián hozzátette: nagy utat jártak be a molnárkaláccsal. Amikor a hagyomány felélesztése mellett döntöttek, akkor még nem gondolták, hogy bő tíz esztendő leforgása alatt ilyen messzire jutnak. Sikerült elérniük azt, hogy a nádasdiak ismét a magukénak érzik, a közös programok és a napi étkezés során mindig előkerül a molnárkalács. Komoly mérföldkőnek számított az is, amikor megnyitották a sütőüzemet, ami bárki számára elérhetővé tette a hétköznapi fogyasztást is. A jövőben is azon dolgoznak, hogy a hagyományt erősítsék, a város védjegyévé váljon, hiszen nagyon fontos, hogy a régi gyári időszakot követően egy új arculatot teremtsenek Borsodnádasdnak. Erre pedig a finom édesség egyértelműen alkalmas.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!