BOON Sziréna

2008.07.03. 09:25

Olaszliszkán "megismétlődött" a gyilkosság

<p>Olaszliszka - Kordon, félszáz rendőr és fegyőr védelme mellett tartottak tárgyalást szerdán Olaszliszka főutcáján a lincseléses ügyként ismertté vált perben.&#160;<A href="/hirek/im:boon:newspaper-emtippek/cikk/a-bunteto-torvenykonyv/cn/boon-news-em_01-20070419-035515"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /><STRONG>&#160;A Büntető törvénykönyv</STRONG></A>&#160;<DIA width="900" height="700" alt="Olaszliszka helyszíni kihelyezett tárgyalás 2008.07.02."><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Olaszliszka_helysz_ni_kihelyezett_t_rgyal_s/index.shtml , SERIE ,900,700)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Olaszliszka helyszíni kihelyezett tárgyalás 2008.07.02." src="http://apps.boon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA>&#160;<A href="http://video.boon.hu/members.boon_szerkesztoseg/flv-100_6424_flv.flv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A>&#160;<A href="http://video.boon.hu/members.boon_szerkesztoseg/flv-100_6374_flv.flv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A>&#160;<A href="http://video.boon.hu/members.boon_szerkesztoseg/flv-100_6375_flv.flv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A>&#160;<A href="http://video.boon.hu/members.boon_szerkesztoseg/flv-100_6381_flv.flv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A>&#160;<A href="http://video.boon.hu/members.boon_szerkesztoseg/flv-100_6382_flv.flv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A>&#160;<A href="http://video.boon.hu/members.boon_szerkesztoseg/flv-100_6394_flv.flv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A>&#160;<A href="http://video.boon.hu/members.boon_szerkesztoseg/flv-100_6399_flv.flv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A>&#160;<A href="http://video.boon.hu/members.boon_szerkesztoseg/olaszliszka-8.mpg/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A>&#160;<A href="http://video.boon.hu/members.boon_szerkesztoseg/olaszliszka-9.mpg/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

Néma maradt a vádlottak többsége Olaszliszkán

Több rendőri ellenőrzési pont mellett lehaladva lehetett bejutni Olaszliszka főutcájára szerdán délelőtt, mert helyszíni bizonyítási kísérletet tartott a B.-A.-Z. Megyei Bíróság a 2006 októberében elkövetett kegyetlen gyilkosság perében. A lincseléses ügyként ismertté vált bűncselekmény valamennyi vádlottját rabomobillal szállították a tetthelyre. Gyakorlatilag haza hozták őket, ugyanis annak idején házaik előtt játszódott le a véres esemény, mely végén Szögi Lajos  tiszavasvári illetőségű tanár kegyetlen kínszenvedés után meghalt az aszfalton. Elsodorta autójával a kocsija oldalának szaladó kislányt, és amikor megállt, hogy segítsen a rokonok és mások a vád szerint nekirontottak. Kocsijából kirángatták és az utastérben lévő gyerekei szeme láttára gyakorlatilag agyonverték.

Ártatlanságukat bizonygatták a szülők

A dr. Czibrik Attila vezette bírói tanács a tervek szerint egész naposra tervezte a vádlottak kihallgatását a tetthelyen, csakhogy a perbe fogottak egyike sem akart észrevételt, vagy vallomást tenni. Végül az elsodort kislány szülei tettek vallomást és mutatták meg, hogy szerintük hol voltak és mit tettek a történtek idején. Lényegében mindketten azt igyekeztek bizonyítani, hogy nem követtek el bűncselekményt. Nem vettek részt az ölésben.

A helyszíni tárgyalás egyébként az utca lezárt szakaszán élők számára egyfajta reality színházként zajlott le. A kapukba tömörülve, ki állva, ki széken ülve nézte végig saját portájáról a tárgyalást. Onnan ugyanis a hatóságok senkit nem küldtek el. Sokan hosszú idő óta most láthatták emberközelből az előzetes letartóztatásban lévő rokonukat. A média képviselői a GOJ motorosoknak köszönhetik, hogy az eseményeket közelről rögzíthették, ugyanis a motoros közösség nemrég megvásárolta a gyilkosság melletti telket. Most is oda álltak be motorjaikkal, és beengedték a portára az újságírókat, fotósokat. A tárgyalás a tervezettnél jóval hamarabb befejeződött a vádlottak passzivitása miatt. Délben visszaállt az eredeti rend Olaszliszkán. A következő tárgyalás szeptemberben lesz a megyei bíróságon az ügyben.

Ahogy az érdekvédő látja
Száva Vince a Magyarországi Nemzeti,- Etnikai Kisebbségek Érdekvédelmi Egyesületének elnöke azt nyilatkozta, hogy borzalmas bűncselekmény történt itt. Szeretnének tisztán látni az ügyben. Az elütött kislány szülei ellen olyan bizonyíték nincs, ami alátámasztaná, hogy ők elkövetők vagy részt vettek a bűncselekményben. Ha bebizonyosodik, hogy elkövették, akkor ők is kapják meg a büntetést. Az egyesület elsőként ítélte el a borzalmat. A roma társadalom mélyen elítéli ezt a bizonyos eseményt. De érezhető az általánosítás, a globális bűnbak keresés és cigányellenesség - mondta. Hozzátette, ha bármely kisebbséghez tartozó ember bűncselekményt követ el, ahhoz az emberhez és nem népcsoporthoz kell kötni a cselekményt. Ott van például a móri bűncselekmény és nem mondják, hogy magyar ember követte el. Az általánosítás ellen fel kell lépni... fogalmazott Száva Vince.

Másfél évvel az olaszliszkai főutcán történt brutális gyilkosság után idézte fel a bíróság a lincseléses ügyként ismertté vált emberölés körülményeit szerdán a tetthelyen. Ott, ahol egy gyerek elsodrása után kegyetlenül végeztek a gépkocsit vezető Szögi Lajossal. Pedig az elütött gyereknek szinte a haja szála sem görbült meg. Elesett, kissé megütötte magát és haza szaladt. A feldühödött rokonság azonban nekiesett a gázolónak. Kirángatták autójából és brutálisan agyonverték. A megyei bíróság szerdán rekonstruálta a helyszínt. Autót helyzetek el az úton, és az áldozatot szimbolizáló bábut is az aszfaltra fektettek.

Szigorú biztonsági intézkedések mellett tartotta meg a helyszíni bizonyítási kísérletet a dr. Czibrik Attila vezette taláros testület. A vádlottak passzívak maradtak, csupán a másod és ötödrendű vádlottak (az elsodort kislány szülei) tettek vallomást. A bíróság a korábban elmondottakat igyekezett megeleveníteni a főutcán. Rendbontás nélkül fejeződött be a tárgyalás. A per folytatására, immár a megyei bíróságon kerül sor szeptemberben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!