BOON Sziréna

2008.07.03. 21:21

A szerencsi köztisztviselők továbbra is emelt fővel járhassanak...

<p>Szerencs - Csalás, közokirat-hamisítás gyanúja miatt letartóztatták a szerencsi építőhatóság vezetőjét szerdán. A férfit állítása szerint megfélemlítették. Nem tagadja, hogy megpróbálták megvesztegetni, de ő ellenállt...&#160;<A href="http://video.boon.hu/members.boon_szerkesztoseg/flv-Ronavolgyi_Endrene_Szerencs_Polgarmester.flv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A>&#160;<A href="http://video.boon.hu/members.boon_szerkesztoseg/flv-BiroLaszloJegyzo_flv.flv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A>&#160;<A href="http://video.boon.hu/members.boon_szerkesztoseg/flv-BiroLaszloJegyzo1_flv.flv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

Előzetes letartóztatásba helyzete a bíróság a szerencsi építőhatóság vezetőjét kedden, mert a gyanú szerint az egyelőre feltárt esetekben ügyintézőként, a jegyző helyett feljogosítottan eljárva úgy adta ki lakások használatbavételi engedélyét tényleges szemlék nélkül, hogy az épületekben súlyos fokú műszaki hiányosságok voltak.
A papír birtokában az érintettek teljes összegű állami támogatás összegét megkapták. Az adatok szerint egy-egy ingatlanra ötmillió forint körüli állami támogatást igényeltek a jogosultak. Az immár letartóztatott férfi elismerte, hogy ellenőrzés nélkül adta ki ezeket az engedélyeket. Azzal érvelt, hogy megfélemlítették. Arról is beszélt, hogy megkísérelték megvesztegetni, de az ajánlatokat visszautasította. Emiatt feljelentést nem tett.

Visszamenőleges ellenőrzés

Rónavölgyi EndrénéSzerencs polgármestere úgy reagált, hogy a szociálpolitikai kedvezménnyel épült lakások dolgában vizsgálatot kell folytatni.
A polgármesterek azt látják, hogy nem épülnek fel lakások, vagy félig épülnek fel, és ez után valakik az állami és szociálpolitikai kedvezményt felveszik. Azt javasolták, hogy öt évre visszamenőleg vizsgálják meg a hatóságok ezeknek a pénzeknek a felhasználását. Arra azonban nem gondolt, hogy ez ilyen módon a szerencsi építésügyi hatóságot is érintheti. A szerdai ülésen a képviselőtestület tagjait tájékoztatták az ügyről, még ha nem tartozik is az önkormányzat hatáskörébe az eset.

Emelt fővel járni

Dr. Bíró LászlóSzerencs címzetes főjegyzője szerint az ügy a hivatal vezetését és az osztályvezető kollégáit is megrázta. Elmondta, hogy a polgármesteri hivatal építőhatósághának vezetőjéről van szó, aki ilyen helyzetbe került. Ez az eset az ártatlan, jó szándékú és szakszerűen eljáró köztisztviselőkre is rossz fényt vet. Jó volna, ha mielőbb tisztázódna az ügy.
Aki bűnös, azt büntessék meg, de a szerencsi köztisztviselők továbbra is emelt fővel járhassanak... - fogalmazott. Az osztályvezetőt a letartóztatás miatt azonnal felfüggesztette állásából, ami a jogerős büntetőeljárás végégig így marad. Nyomtékosította: az építési és használatba vételi engedélyek kiadását a hivatal megszigorította.

A jegyző hozzátette: Két vagy három évre visszatekintő ügyről van szó. Tavaly indított nyomozást a rendőrség ezekben az ügyekben, volt benne egy közigazgatási hivatal által végzett vizsgálat is. Amikor a feltárt hiányosságokról tudomást szerzett, fegyelmi eljárást indított az osztályvezető ellen. Van kinevezett osztályvezető helyettes, aki a hatósági ügyeket tovább viszi. A városfejlesztésben nagy a kiesés, hogy a főmérnök nem tudja ellátni feladatit. Három kolléga között osztotta meg ezeket a feladatokat. Átmenetileg a munka zökkenőmentessége biztosítva van.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!