BOON Sziréna

2008.07.02. 17:47

A kisember kétségbeesése, jajkiáltása

<p>Tehetne-e többet a rendőrség annál, ami a mai gyakorlat? Kellene-e többet tennie Ön szerint? Ha igen, mit? Mit tehetnek azok, akik – okkal – féltik értékeiket, otthonaikat, de nincs módjuk arra, hogy beriasztózzák a házukat, a hétvégi telküket? - kérdéseink a Kesznyéteni-ügy kapcsán.&#160;<A href=""><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /></A><A href="http://apps.boon.hu/download/emtippek/2006_lii_tv.pdf"><B>2006. LII. tv. a polgárőrségről</B></A> [.pdf - 111KB]</p>

A megyei rendőr-főkapitányság illetékese – úgy tudjuk, Dudás Péterrendőr alezredes, bűnmegelőzési osztályvezető – írásban fog válaszolni ugyancsak írásban feltett kérdéseinkre, amelyekről úgy gondoljuk, az önök kérdései is.
Ezt írtuk elektronikus levélben szerdán délelőtt:

Fegyveres alakulatok?

"Miközben az alkotmány rögzíti a magántulajdon szentségét (garantálja azt), azt tapasztaljuk, hogy gyakorlatilag senki-semmi nem védi a tulajdonunkat. Bármi megtörténhet, talán ezért is történik megelőzésként, védekezésként ugyancsak "bármi”. Mint most Kesznyétenben. Az emberek a rendőrséget (is) felelőssé teszik, amiért nem védi meg őket. Mindenkinek van története – saját, vagy ismerőstől, rokontól származó –, amely arról szól, hogy szerinte a rendőrség nem jól végzi a dolgát a nyomozás során. Tehetne-e többet a rendőrség annál, ami a mai gyakorlat? Kellene-e többet tennie Ön szerint? Ha igen, mit? Mit tehetnek azok, akik – okkal – féltik értékeiket, otthonaikat, de nincs módjuk arra, hogy beriasztózzák a házukat, a hétvégi telküket? Milyen szerep jut értékeink, épségünk védelmében a polgárőröknek, a polgárőrségnek? Ha jelentős, akkor ez nem vezet-e a polgárőrség mellett felbukkanó és felnövő egyéb, fegyveres, vagy majdnem fegyveres alakulatok megerősödéséhez, elszaporodásához? Ha igen, akkor ez nem azért történik-e, mert a rendőrség kevés a feladat ellátásához?”

Bekamerázott otthonokban

Megkérdeztük Nyírő Pál önkormányzati képviselőt, Miskolc közbiztonsági tanácsnokát: benne milyen gondolatokat ébresztett a halállal végződött kesznyéteni birtokvédelem?
Nyírő Pál elmondta: nem újak azok a gondolatai, amelyek megfogalmaz számunkra. Úgy ítéli meg, hogy megdöbbentő, de nem meglepő, ami történt. Olyan társadalmi probléma következménye, ami túlmutat Miskolcon, túl a megyehatáron is. Nyírő Pál mindenekelőtt a törvényalkotók felelősségét veti fel, mondván: a kisember jajkiáltása, végső kétségbeesésének ilyen szörnyű következménnyel járó megnyilvánulása nem hallatszik fel az országgyűlésig. A közbiztonsági tanácsnok szerint az, ami a végeken történik, nem feltétlen érinti meg azokat, akik bekamerázott otthonokban laknak, biztonsági emberek kíséretében közlekednek.

A képviselő hozzátette: országosan kell átfogó, racionális, hathatós megoldást találni, mert a törvényhozás lemaradt a valóság mögött. A büntetés súlya nincs pariban annak nagyságával. Ugyanakkor – tette hozzá – erőszak ellen erőszakkal nem lehet válaszolni, mert az csak eszkalálja a bajt. Amit jelenleg se a rendőrség, se a polgárőrség nem tud elhárítani.
(szabados)

Előzmény:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!