boon-sportoldal

2008.07.15. 14:36

Dakar 2009 - megtelt!

<p>Kész, vége, ennyi volt! Mármint a nevezések... Betelt az összes hely... A Dakar varázsa még most is töretlen, a verseny következő dél-amerikai kiadásának nevezési listája is hamar betelt.<BR /><BR /></p>

Ugyanaz a kaland, de más terepen. A Dakar ettől még Dakar marad. Az extrém megpróbáltatás 2009-es kiadásának nevezési listája már megtelt, fél évvel a verseny előtt. Az A.S.O.-hoz most is több mint 500 nevezés érkezett, de csak a leggyorsabbak kaptak helyet, hiszen a férőhelyek száma véges.
,,A Dakar rally mindig is egyenlő volt a kalandvággyal is, és ez már így van 30 éve. Megérett egy új kontinensre. Argentínában a patagóniai táblás vidék, míg Chilében az Atacama-sivatag, és persze az Andok átszelése várja majd a mezőnyt. Nagyon jól fel kell készülniük a versenyzőknek fizikálisan, hiszen egyik napról a másikra kell majd alkalmazkodniuk a különböző terepviszonyokhoz, és persze a magassághoz. Rengeteg az új dolog, de egy valami nem változott, a Dakar megmarad a világ legkeményebb rally versenyének" - monta Etienne Lavigne főszervező.
Egyszer Dakar, mindig Dakar. A 2008-ban elmaradt verseny résztvevőinek nevezését előnyben részesítették a szervezők, így 2009-ben ők adják majd a teljes mezőny 65%-át. Hat héttel a nevezési kezdet után már több mint 500 nevezés érkezett a rendezőkhöz, akik persze nagyon örültek ennek. Lavigne elmondta, hogy az összes gyári csapat és top páros ott lesz a versenyen, de emellett megemlítette, hogy a mezőny 16%-át az abszolút újoncok teszik majd ki.

Buenos Airesben

A három legnagyobb csapat a Mitsubishi, a Volkswagen és a BMW előtte valószínűleg már csak egyszer fogja összemérni az erejét, még pedig a Dakar Series második futamán szeptemberben Portugáliában. A PAX Rally szeptember 9-én indul Lagosból, és öt nap után érkezik majd Portimaioba. A motorosoknál már a KTM is jelezte részvételi szándékát.
A 2009-es Dakar rallyt január 3-a és 18-a között rendezik meg, és 14 szelektív szakasz viszi majd a mezőnyt az argentínai Buenos Airesből a chilei Valparaisoba. A verseny 6000 kilométere során a versenyzők áthaladnak a következő tartományokon: La Pampa, Rio Negro, Chubut, Neuquén, és Mendoza, és következhet Chile. Itt január 10-én Valparaisoban lesz a pihenő nap, majd a mezőny megmaradt része folytatja útját, irány Argentína a chilei Coquimbo és Atacama régión keresztül. A boldog győztes és a nem kevésbé boldog célba érkezők pedig január 18-án örülhetnek majd Buenos Airesben, hogy sikerült megbirkózniuk a kihívással, melynek neve Dakar.
A legtöbb versenyző számára azonban már november végén elkezdődik a Dakar. Aki nem tudja vagy nem akarja repülővel átküldeni autóját és felszerelését az óceánon, az nem hagyhatja ki november 26-ai és 27-ei technikai átvételt a franciaországi Le Havreban. Innen aztán együtt hajókázik majd át Dél-Amerikába a mezőny nagy részének felszerelése a versenygépektől a legapróbb alkatrészekig. Nem kevés álmatlan, de minden esetre nyugtalan éjszakát okozva ezzel a csapatoknak. December 31-e és január 1-je pedig már az argentínai technikai átvételt jelenti Buenos Airesben, aztán már csak kettőt kell aludni, és kezdődhet is a verseny.
(Forrás: www.duen.hu)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!