boon-sportoldal

2008.07.10. 19:28

Búrány a fontos láncszem

<p>Hétfőtől az U19-es magyar labdarúgó válogatott - benne Búrány Zoltán, a DVTK játékosa - kerül a focitársadalom figyelmének középpontjába.</p>

Hétfőtől Csehországban, az U19-es Európa-bajnokság nyolcas döntőjébe jutott magyar válogatottért szoríthatnak a focidrukkerek. És ha a szombati keretszűkítés után Búrány Zoltán is csapat tagja marad, akkor egy diósgyőri játékosért is.

– Fantasztikusak a játékosok, nagyon szeretek velük dolgozni, mert nem csak játéktudásban, hanem mentalitásban is nagyon jók – válaszolta érdeklődésünkre Sisa Tibor, a magyar U19-es válogatott szövetségi edzője tegnap, a tatai edzőtáborban, a csendes pihenő ideje alatt. – Ezért is van esélyük arra, hogy olyan szép eredményt érjenek el, akár már most, amire a magyar futball régóta vár. A hosszú távú cél az, hogy ennek a csapatnak a tagjai mind egyénileg, mind csapatszinten fokozatosan bizonyítsanak, bontakoztassák ki tehetségüket, és végül olyan játékossá váljanak, akiket nemzetközi szinten is jegyeznek. Rövid távon pedig, ezalatt a jövő héten kezdődő Eb-t értem, az elsődleges cél az, hogy olyan eredményeket érjünk el, amivel a jövő évi, U20-as világbajnokságra kijut a csapat, ehhez a harmadik helyet kellene megszerezni a csoportban. Ha ez sikerül, akkor elérhetőbb közelségbe kerülnek a két év múlva esedékes U21-es megméretések, és a négy év múlva sorra kerülő olimpia. De azért ennyire még nem kell előre szaladnunk, mert hiába vannak vágyaink, csodás elképzeléseink a jövőről, ott vannak az ellenfelek. Ahogy ott lesznek Csehországban, a bulgárok, a spanyolok, a németek, és biztos, hogy ők is jó eredményeket akarnak elérni. Nüanszok döntenek ezen a szinten, azon leszünk, hogy ezek a mi javunkra dőljenek el.

Nüanszok

Nüanszok nem csak a mérkőzések szintjén, hanem a játékosok kiválasztásánál is, a magyar válogatott keretének szűkítésekor.

– Nehéz dönteni, hát még annak, aki úgy vele, mint én, hogy szereti a játékosait – mondta Sisa Tibor. – Nehéz volt kijelölni a 24 fős keretet, nehéz volt ezt a létszámot 22-re levinni, még nehezebb lesz kihirdetni szombaton az utazó 18 játékos névsorát. 22 éve vagyok edző, ezalatt sok döntést kellett hoznom, és mindig azon voltam, hogy kizárjam a külső tényezőket, és a pillanatnyilag a legjobb játékosokat állítsam a csapatba, tartsam a keretben. Ha nem így lenne, akkor a fiam és a feleségem is játszhatna a csapatomban... De komolyra fordítva: természetesen figyelembe kell venni, hogy az egyes posztokra kik jöhetnek szóba, az egyes csapatrészeken belül ki milyen szerepek betöltésére alkalmas, ki az aki több poszton is hasznára lehet az együttesnek.

Búrány esélyei

A szövetségi edzőtől azt is megkérdeztük, hogy a Diósgyőri VTK most nyáron igazolt középpályásának, Búrány Zoltánnak milyen esélyei vannak az utazó keretbe, illetve a csapatba kerülésre.

– Azt ne várja tőlem, hogy elmondjam, Zoli tagja lesz-e a Csehországba induló válogatottnak – mondta Sisa Tibor. – Arról viszont szívesen beszélek, hogy mi a véleményem róla. Búrány Zoltánt régről ismerem, és nagyon kellemes meglepetés a játéka, nagyon ügyes futballistának tartom. Örülök, hogy Diósgyőrbe került, egy NB I-es csapathoz, mert úgy vélem, így még előrébb fog tudni lépni a játékban. Nem lennék meglepve, ha rövid idő alatt elfogadná őt a diósgyőri közönség, mert kifejezetten értékes, intelligens srácot ismertem meg benne. Ő is az egyik erőssége ennek az U19-es válogatottnak, olyan játékos, aki ha nem is volt mindig kezdő, de pályára lépése esetén bizonyította amikor lehetőséget kapott, hogy fontos láncszeme ennek a csapatnak.

Az U19-es válogatottunk programja
Július 14., hétfő, 17.30, Prága
Bulgária – Magyarország

Július 17., csütörtök, 18.00, Pribram
Spanyolország – Magyarország

Július 20., vasárnap, 20.00
Magyarország – Németország

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!