boon-sportoldal

2008.07.11. 11:51

A 24 évvel ezelőtti Eb-győztes az Eb-ről

<p>A diósgyőri Szélpál Tamás édesapja is tagja volt az 1984-es aranycsapatnak.</p>

Labdarúgásban, válogatott szinten az utolsó nagy sikert, 1984-ben a magyar ifjúsági válogatott érte el, akik az akkor még létező Szovjetunióban, az Európa-bajokságon aranyérmet szereztek.

A Bicskei Bertalan szövetségi edző által edzett együttesnek tagja volt a szegedi Szélpál László, akinek a fia, Tamás jelenleg a Diósgyőri VTK NB I-es csapatának játékosa. A Szupi becenéven ismert egykori Európa-bajnok jelenleg is Szegeden él, a Dél-Magyarország című megyei napilap sportújságírója, a futballtól nem szakadt el, az az egyik szakterülete.

A 24 évvel ezelőtt aranyat nyert Szélpál Lászlót a 1984-es sikerről kérdeztük, és persze Búrány Zoltánról is, akit korábbi klubjában, a Tisza Volán-Szeged együttesében többször is látott játszani az elmúlt évek során.
Zoliért, de persze nem csak érte, nem azért mert az elmúlt években szegedi játékos volt, hanem azért is, mert látok rá esélyt, hogy ez a csapat jó eredményt érjen el, nagyon szurkolok az U19-es válogatottnak – mondta Szupi. – Hogy itt tartunk, mármint, hogy egy magyar csapatról merünk nagyot álmodni, az elsősorban az MTK kiválasztó ,,hadműveletének" köszönhető. A pesti klub adja a legtöbb játékost a válogatottnak, és nagy előny az, hogy ennek az együttesnek van egy olyan gerince, akik egy klubban játszanak, így nyilvánvalóan jól ismerik egymást. Hogy Búrány Zoli ebbe a tehetséges, sokra hívatott társaságban helyet kapott az annak köszönhető, hogy remek védekező középpályás, akit az emel a versenytársai fölé, hogy a megszerzett labdákat meg is tudja játszani, jól lát a pályán, és ez az ami miatt egy NB III-as együttesből be tudott kerülni a keretbe. Szerintem nagyot jót tesz a fejlődésének, hogy egy NB I-es csapatban folytatja pályafutását az Eb után.

Szélpál László már azt is nagy dolognak tartja a magyar U19-es válogatottól, hogy sikerült kiharcolniuk a nyolcas döntőbe jutást.
– Egy meccsüket láttam, a Magyarország - Portugália mérkőzést, televízión keresztül, és szép emlék számomra ez a meccs – mondta a sportújságíró. – Ugyanis egy olyan csapattal szemben harcolták ki a döntőbe jutást, akik az elmúlt években utánpótlásszinten és a felnőtteknél is remek eredményeket értek el. Annyira nem ismerem az U19-es magyar válogatottat, de úgy vélem, hogy a döntőben sok múlik majd azon, hogy Németh Krisztián mire lesz képes, mert ha a kiváló csatárt az ellenfeleknek sikerül kikapcsolniuk, akkor helyzeti előnybe kerülnek. Illetve, az is fontos lehet, hogy a magyar csapat tagjai képesek lesznek-e Krisztián esetleges kikapcsolása esetén pluszokat hozzátenni a játékhoz. Ha igen, akkor nem csak a csoport harmadik helye, a vb-t érő helyezés lehet meg, hanem az elődöntő is. Szerintem az első meccsük, a hétfői, Bulgária elleni sorsdöntő lesz. Egyébként nekem egy picit furcsa, hogy a 24 évvel ezelőtti sikerünkkel már-már legendának számítunk, legalábbis válogatott szinten, és őszintén mondom, nagyon örülnék annak, ha a mostani U19-es csapat letaszítana minket a képzeletbeli trónról. Én szurkolni fogok nekik, hogy ez sikerüljön.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!