boon-sportoldal

2008.03.05. 13:23

Az atléták is az egyetemre mennének

<p>A MISI atlétikai szakosztályának vezetőjét kérdeztük arról, hogy hová mennének Diósgyőrből.</p>

A diósgyőri stadion felújításával kapcsolatban a múlt héten nyilatkozott lapunknak Miskolc főépítésze, Viszlai József, aki támogatja az aréna típusú, futópálya nélküli stadion tervét. A kérdés ezek az után az, hogy hol lenne jó helyen az atlétikai pálya Miskolcon belül. Erről Orosz Lajos, a megyeszékhely sportért felelős alpolgármestere azt mondta megkeresésünkre, hogy költözés esetén - figyelembe véve a lehetőségeket, - az Egyetemváros adhatna otthont az atlétikai pályának.

- Ugyanazt tudom mondani, amit a város stadionbiztosával, Varga Lászlóval folytatott beszélgetésünk során - válaszolta érdeklődésünkre Szász László, a Miskolci Sportiskola atlétikai szakosztályának vezetője, aki nemrégiben egy zászló, a MISI SC alatt egyesítette a város két nagy atlétikai bázisát, a miskolci vasutasokat, és a diósgyőri sportolókat. - A véleményem az, hogy a legjobb helyen Diósgyőrben a sportligetben lenne az atlétikai pálya, de nem vagyok benne biztos, hogy elférne, mert tudomásom szerint ott sok-sok futballpályát szeretnének kialakítani. Szóba jött a Győri kapuban, a József utcán található Ifjúsági sporttelep, de ott meg a hely szűke miatt nem lehet megépíteni a nyolcsávos rekortán pályát, mert belelógna útban van egy betongarázs. Az MVSC Csokonai úti sporttelepén a rendezetlen tulajdonviszonyok miatt nem lehet beruházást végrehajtani, a Szentpéteri kapuban, a volt Papp József pályán, a Miskolci Sportiskola jelenlegi bázisán a földmozgások miatt a hegyoldal begyűrődött a futópálya alá, így az használhatatlan. Talán ezt a sporttelepet kellene értékesíteni, hiszen ez egy nagy, de a sport számára használhatatlan terület, és a befolyó összeg a sportinfrastruktúra fejlesztését szolgálhatná.

Az egyetem

Szász László szerint a felsoroltakat figyelembe véve, a legjobb megoldás az lenne, ha az atlétikai pályát, az ahhoz kapcsolódó infrastruktúrát az Egyetemen alakítanák ki.

- A Körcsarnok melletti futballpályáról van szó, körülötte elférne a rekortánpálya, a Körcsarnok mögött pedig ki lehetne építeni a dobószámokhoz szükséges teret, fedett futópályát, és öltözőket, arról nem is beszélve, hogy a környéken remek terepfutásokra lenne lehetőség - mondta a MISI SC atlétikai szakosztályának vezetője. - Nem mellékesen 15 ezer ember fordul meg az egyetemen nap, nap után, akik használni tudnák a pályát, arról nem is beszélve, hogy más városokban élő, továbbtanulás előtt álló atléták számára is vonzó lehetőség lenne az, hogy itt az egyetem területén van egy atlétikai centrum. A kérdés ezzel kapcsolatban az, hogy a város vezetése és az egyetem vezetése életképesnek tartja-e ezt a megoldást. És, hogy milyen feltételekkel épülhetne meg a pálya, hogy csak a legfontosabbak említsem, ki, milyen forrásból építteti meg, kié lesz a pálya tulajdonjoga, ki lesz fenntartója, milyen forrásból tartja fent.

Egy másik alternatíva

A MISI SC szakosztályvezetője szerint van még egy megoldás az atlétikai pálya elhelyezésére, az Avas-tetőn, a kilátó közelében, az autóbusz végállomásánál.

- Ennek az előnye az egyetemmel szemben az, hogy a városé a terület, a hátránya pedig az, hogy ide az infrastruktúrát ki kellene építeni - vélekedett Szász László. - Még annyit hagy jegyezzek meg, hogy Európa sok nagyvárosában van olyan stadion, ahol a futballpálya körül jól megfér a futópálya. Ahol jó focicsapat van, és sok ezer szurkoló jár ki a stadionba, ott nem gond, hogy átkiabálják a futópályát, jó hangulat van anélkül is.

Számok

Szász László elmondása szerint egy szabvány, nyolcsávos rekortán futópályát mai áron 130-140 millió forintért lehet megépíteni. De a pálya használóinak szükségük van öltözőre, és egy dobópálya, valamint egy fedett futófolyosó megépítésével a beruházás összköltsége 200-300 millió forint között lenne.

 

Kapcsolódó cikkek:

  • Atlétika stadion a Miskolci Egyetemen?
    Egy nemrégiben készült városfejlesztési terv szerint meghosszabbítanák a Déli tehermentesítőként ismert Kiss Ernő utcát, amely egészen a Könyves Kálmán utcáig érne.
  • Diósgyőri sportliget: út nem szeli ketté
    Vajon mikor lehet elkezdeni a stadion rekonstrukcióját? Milyen utat terveznek a Sportligetbe? Ezekre a kérdésekre is választ vártunk Miskolc főépítészétől.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!