A MAC edzője hálás a Maciknak

Miskolc - Nagy meglepetés történt a kvalifikációs hokipárharcban: a budapestiek búcsúztatták a miskolciakat.

Miskolc - Nagy meglepetés történt a kvalifikációs hokipárharcban: a budapestiek búcsúztatták a miskolciakat.

Amikor kiderült, hogy a DVTK Jegesmedvék ellenfele a MAC Újbuda gárdája lesz a jégkorong Tipsport Liga nyolcaddöntőjében, ép ésszel senki nem várhatott 0–3-at. Már csak azért sem, mert a piros-fehérek az alapszakaszban 21 pontot vertek riválisukra, így a rájátszás még véletlenül sem ígért söprést.

Gyengeségből erény

– A párharc előtt azt mondtam, hogy nagyon szoros mérkőzéseket vívunk majd a Jegesmacikkal – kezdte Majoross Gergely, a fővárosiak mestere, aki szakvezetőként évekkel ezelőtt hokitörténelmet írt a borsodi megyeszékhelyen azzal, hogy bajnoki aranyat szerzett a Macikkal. – A szoros meccsekben bármi benne volt: a három siker, de akár a három kudarc is. Az tény, hogy az alapszakasz utolsó meccsét is beszámítva egy hét alatt négyszer vertük meg a piros-fehéreket – háromszor idegenben –, ennyi diadalt pedig nem lehet a szerencse számlájára írni. Amikor a széria mögé nézünk, természetesen előjönnek a szakmai kérdések: nekünk, nekem jól sikerültek azok a változtatások, amiket az alapfilozófiánk mellett eszközöltem. Abból indultam ki, hogy a DVTK-t képesek leszünk egy-két gólon tartani, ezért az okoskodásomat a támadójátékunk irányába vittem, miközben tudtam, hogy nem szabad a fiúk fejét megzavarnom a diósgyőriek mutatóival. A párharc azon dőlt el a javunkra, hogy az emberelőnyös játékunkon nagyot javítottunk, persze rengeteget dolgoztunk azért, hogy a korábbi gyengeségünk az erősségünkké váljon.

Egymást húzták előre

A MAC vezetőedzője ezután kifejtette, hogy nem foglalkozott a DVTK feltételezett leszálló ágával, azzal, hogy zsinórban öt vereséggel zárta az alapszakaszt. Ez ugyanis számára semmilyen jelzést nem adott, így ezen a csatornán keresztül nem üzent csapata tagjainak. Majoross Gergely szerint a sokkal izgalmasabb kérdést az jelentette, amikor csapatára ráragasztották, hogy a MAC Újbuda a DVTK mumusa. Erről így vélekedett:

– Nem szeretem az ilyen és ehhez hasonló „ragadványneveket”. Nézzük a rivalizálásunk történetét: volt úgy, hogy egymás után tízszer veszítettünk a miskolciakkal szemben, aztán nagyot változott ez a helyzet. Az összkép azt mutatja, hogy hálásak lehetünk egymásnak. Örömmel jelentem ki, hogy napjainkban már egyik csapat sem képzelhető el a másik nélkül. Az, hogy mi a Tipsport Ligában szerepelhetünk, nem csupán a magunk érdeme, a DVTK-nak is köszönhetjük. Nagy kihívás elé állítottak minket, és úgy érzem, hogy a klubok egymást húzzák előre és mindig feljebb. Elárulom azt is, hogy edzői pályafutásom során még soha senki nem állított akkora feladat elé, mint most Glen Hanlon. Nekem a szakmailag kiváló kollégámmal szemben kellett megmérettetnem magam. Annyi előnnyel kétségtelenül rendelkeztem, hogy pontosan ismertem a miskolci sajátosságokat, elsősorban a játékosaik személyiségjegyeire gondolok.

A részleteken javított

Az egykori sapporói hősnek szóba hoztuk, hogy a szlovák ligaküzdelem magyar–magyar olvasata felveti azt is, hogy mennyit nyom a latba az alapszakaszbeli teljesítmény, és az eddigi hatvan találkozót figyelembe véve miként lehet formát időzíteni a kvalifikációra, majd a rájátszásra.

– Megítélésem szerint a DVTK nagyon jól tette, hogy mindent beleadott, ugyanis mi szintén ezt tettük. Itt nem lehet azzal taktikázni, hogy egyszer gyorsítunk, másszor meg rápihenünk a következő mérkőzésre. Mivel esetünkben nem volt realitása annak, hogy bekerüljünk az első hat közé, ezért a szakvezetői munkám során a centiméterről centiméterre való fejlődést tűztem ki, a részletek javítására helyeztem a hangsúlyt. Ami pedig az időzítést illeti: tekintettel a lebonyolítási formára, nem hiszek abban, hogy ezt a bizonyos időzítést ki lehet hegyezni a kiváltképpen fontos összecsapásokra.

Majoross Gergelyt végül szembesítettük a műfaj egyik-másik szimpatizánsának véleményével, mely szerint jobb lett volna, ha a két magyar gárda elkerüli egymást és szlovák ellenféllel meccsel a rájátszásért…

– Ilyennel csak gondolatban lehet eljátszani – emelte fel a hangját a MAC Újbuda vezetőedzője, aki hozzátette: – A gyakorlatban ez kivitelezhetetlen. Úgy például nem lehet beavatkozni egy mérkőzésbe, hogy valakit, vagy valakiket szándékosan pihentetek, így direkt idézek elő olyan helyzetet, melynek vereség lesz a vége. Az ilyen tett elfogadhatatlan, és az elveimmel ellenkező cselekedetbe soha nem megyek bele. Viszont különösen a párharc végeredményének fényében a napnál világosabb: nekünk jobban feküdt a DVTK, mint a Trencsény, vagy az Érsekújvár. Választási lehetőség esetén eleve ezt a párosítást kértük volna, hiszen a háromból a diósgyőrieket tartottuk a leginkább elérhető, azaz legyőzhető alakulatnak…


Öt plusz három vereség

A DVTK Jegesmedvék csapata utolsó nyolc mérkőzését zsinórban elveszítette.

Az alapszakaszban

51. mérkőzés: DVTK Jegesmedvék – HC Nové Zámky 1–2 - h. u.

52. mérkőzés: HK Poprad – DVTK Jegesmedvék 2–1

53. mérkőzés: DVTK Jegesmedvék – HC ‘05 iClinic Banská Bystrica 4–5 - h. u.

54. mérkőzés: HK Dukla Trencin – DVTK Jegesmedvék 3-0

55. mérkőzés: DVTK Jegesmedvék – MAC Újbuda 2–3 - h. u.

A kvalifikációs szakaszban

1. mérkőzés: DVTK Jegesmedvék – MAC Újbuda 1–3

2. mérkőzés: DVTK Jegesmedvék – MAC Újbuda 2–3 - h. u.

3. mérkőzés: MAC Újbuda – DVTK Jegesmedvék 4-2



[related-post post_id="4162295"]

[related-post post_id="4162342"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!