BOON - Sport - DVTK

2019.03.09. 09:02

DVTK vs. Puskás Akadémia - Kiesési rangadó Diósgyőrött

Miskolc - A meccs kérdése: visszatér-e a bennmaradásért vívott harc versenyébe a DVTK?

Miskolc - A meccs kérdése: visszatér-e a bennmaradásért vívott harc versenyébe a DVTK?

A labdarúgó NB I 24. fordulójában szombat 17.00-tól Diósgyőri VTK – Puskás AFC meccset rendeznek a Diósgyőri stadionban. A két csapat egyaránt a kiesés elől menekülne, ebben a versenyben a felcsúti együttes áll jobban, három ponttal előzik meg a kieső, a 11. helyre csúszott DVTK-t. Vagyis egy esetleges piros-fehér sikerrel pontszámban beérhetnék a Puskást (meg nem előzhetnék, mert azonos pontszám esetén a több győzelem rangsorol, és ebből a Diósgyőrnek 6 van, riválisának viszont 8).

Kétszer annyi az értéke

Ez a ,,beérősdi” viszont nem tűnik egyszerűnek. Több ok miatt sem. Az egyik, hogy a felcsúti klub játékoskeretének minősége jobb (a futball szakportál, a transfermarkt.de nyilvántartása szerint a Puskás játékoskeretének közel kétszer annyi az értéke,mint a Diósgyőré, és a hazai együttesek rangsorában a Ferencváros, a Videoton és az Újpest mögött a felcsútiak állnak a negyedik helyen, és ebben a DVTK csak a 12.). A másik, hogy a Fejér megyei gárda a legutóbbi két tétmérkőzését megnyerte (a Magyar Kupa nyolcaddöntőjének visszavágóján a Paksot verték idegenben 3–1-re, és ezzel bejutottak a 8 közé, a múlt hét végén pedig hazai bajnokin a Debrecent intézték el 2–0-ra), ezzel szemben a Diósgyőr kétszer kikapott, két hete az Újpest otthonában 5–0-ra, a múlt szombaton a Ferencvárosnál vizitálva 7–0-ra. A harmadik, hogy a DVTK védelméből két alapember, a sárga lapos Brkovic és ,,pirosas” Karan eltiltás miatt kiesett, így a hátsó alakzatot emiatt újra kell építeni.

– Nagyon fontos meccs vár ránk úgy, hogy két vereség után megyünk bele ebbe a bajnokiba – mondta Fernando Miguel Fernández Escribano, a DVTK vezetőedzője, a klub tegnap délelőtti sajtótájékoztatóján. – Hosszú hét volt a mostani, annak éreztük, mert meg kellett emészteni a Ferencváros elleni vereséget. Ilyenkor mindig az a legjobb orvosság, ha újra pályára kell lépni, amikor érezhetjük a gyep illatát, halljuk a labda pattogását, mert ezzel lehet feledtetni, ami volt.

Szóba került a spanyol edzőnek az FTC elleni, 7–0-t követő nyilatkozata, az a része, amelyben arról beszélt, hogy két egymást követő nagy vereség nem lehet véletlen.

– Két baleset, két ilyen vereség nem történhet, és bár nem szeretek a múltról beszélni, azt kell mondjam, a két ­meccs összehasonlíthatatlan, és nem a kapott gólok száma miatt – mondta a diósgyőri szakvezető. – Az Újpest elleni a legrosszabb meccs volt, amióta együtt dolgozunk a játékosokkal, azon a meccsen nem lehetett ráismerni a csapatra. Semmi nem működött, az Újpest mindenben jobb volt. Az FTC elleni más volt, igaz, az eredmény nem jobb. Újfajta védekezési taktikával készültünk, ami teljesen másfajta játék volt, komoly kockázatot vállaltunk fel. Hét gólt kaptunk, ami sok, de ebből a meccsből ki tudok emelni olyan részeket, ami pozitív volt, az Újpest ellen ilyet nem nagyon láttam.

Tanulságok?

Arra a kérdésre, hogy az öt sárgás Brkovic és Tamás M. lecserélését kell-e érteni ez alatt, az edző igennel felelt. Lapunk kíváncsi volt arra, hogy milyen tanulságai vannak az FTC elleni vereségnek, amire ezt a választ kaptuk Fernando Miguel Fernández Escribanótól:

– Előfordultak egyéni hibák, de ilyenek minden meccsen vannak. Tudtuk, hogy az FTC kimondottan agresszív futballt játszik, hogy magasan támadják le az ellenfeleket. Vállaltuk a kockázatot. Nem fáj kimondani, lehet, hogy én is hibáztam, de úgy vagyok ezzel, hogy inkább kapjunk ki 7–0-ra ilyen játékkal, mint bunkerfocival 5–0-ra.

Szerkezeti váltás?

A sajtótájékoztatón szó esett arról is, hogy kik nem léphetnek pályára a DVTK-ban a Puskás ellen. Makrai és Ivánka mellett Forgács és Tóth Barnabás sincs száz százalékos állapotban, Brkovic és Karan eltiltását tölti ezen a bajnokin. Mivel Prosser neve nem hangzott el, rákérdeztünk, hogy a Puskástól kölcsönkapott játékos játszhat-e az „anyaklubja” ellen, a diósgyőri szakvezető erre azt válaszolta, hogy nincs tudomása arról, hogy ne állíthatná a csapatba.

Arra a kérdésre, hogy gondolkodik-e szerkezeti váltásban, azt felelte a szakvezető, hogy minden héten két játékrendszert gyakorolnak az edzéseken, volt, hogy hármat is, és ezekkel a játékosok tisztában vannak, és ha váltani kell, akkor erre a labdarúgók felkészültek.

Fernando Miguel Fernández Escribano az ellenfélről szólva a következőket mondta:

– Úgy vélem, hogy a Puskás az új edző érkezésével kompaktabb csapat lett, sokkal egységesebbek a védekezésben, a csapatrészek közelebb helyezkednek egymáshoz, több munkát tesznek bele a meccs­be, sokkal direktebb módon futballoznak. Övéké a bajnoki mezőny harmadik legjobb kerete, a harmadik legnagyobb költségvetésű klubnak nemzetközi tapasztalatokkal rendelkező játékosai vannak, akik agresszív stílusban játszanak. Jó csapatuk van, de nekünk magunkkal kell foglalkozni. Olyan erényekkel kell pályára lépni, mint ami a nyolcmeccses veretlenségi szériánkat jellemezte.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!