Aluinvent- DVTK: Menni kell Törökországba, mert muszáj

Miskolc - A szerdai napon Isztambulba, az évad utolsó Európa Kupa meccsére utazik az Aluinvent-DVTK.

Miskolc - A szerdai napon Isztambulba, az évad utolsó Európa Kupa meccsére utazik az Aluinvent-DVTK.

Menni kell, mert muszáj. Sportszakmai tétje már nincs az Aluinvent-DVTK női kosárlabdacsapata csütörtöki mérkőzésének, amelyet az Európa Kupa csoportkörének 6. fordulójában, a D-jelű kvartettben játszanak, a török Yakin Dogu Üniversitesi vendégeként. Az ugyanis már korábban eldőlt, hogy a diósgyőri együttes nem juthat tovább a 16 közé, szemben a mostani riválisukkal, akik két hete, a 4. fordulóban bebiztosították továbblépésüket. A törököknek annyiban nem mindegy ennek a mérkőzésnek a kimenete, hogy a továbbjutó csapatok párba állítása a csoportselejtezőkben elért eredmények alapján történik a januártól egyenes kieséses szakasszal folytatódó sorozatban.

Tavaly is

Nem volt az másképp tavaly sem, amikor a DVTK produkált hibátlan sorozatot, a piros-fehérek nem csak a csoportselejtező mind a hat meccsét nyerték meg, hanem az egyenes kieséses szakaszban két ellenfelüket is még pluszban, oda-vissza, és nemzetközi tétmérkőzések tekintetében összesen 10 meccsből álló győzelmi szériát hoztak össze, ami klubtörténeti csúcsot jelentett (a Diósgyőr a negyeddöntő első meccsén kapott a tavalyi évadban először az EK-ban).

Most viszont negatív értelemben dönthetnek rekordot, ha kikapnak a török ellenfelüktől. Ugyanis a Diósgyőr nemzetközi kupaszereplése során még soha sem fordult elő, hogy egy évadban minden meccsüket elveszítsék.

A mostanihoz hasonló szériát a 2004/05-ös évadban produkált a piros-fehér gárda, akkor a csoportmeccsek idején a horvát Sibenik Jolly és az osztrák Powerbasket Wels együttesétől oda-vissza kikaptak, de a regionális szakasz, Közép konferencia E-csoportjából így is tovább mentek, mert a négy csapatos selejtező egy visszalépés miatt csak háromszereplős lett, és a harmadik hely még továbbjutást ért. Aztán a főcsoport nyolcaddöntő első meccsén, a cseh Blex Praha vendégeként szintén kikapott a Diósgyőr (a 24 közé jutásért zajló csata első felvonásán szedték össze az ötödik vereséget), ám a visszavágón sikerült nyerniük, és ha a továbbjutás nem is jött össze, de a hatodik mérkőzésen elért eredménnyel legalább győzelemmel búcsúztak.

Az a céljuk

Kevés az esély, hogy ez most is így legyen, a Yakin Dogu Üniversitesi gárdája ugyanis nem csak a csoportból emelkedik ki, hanem az EK-mezőny csúcscsapatának is számít. Nem mellesleg az a céljuk, hogy a legjobbak legyenek a sorozatban, és ehhez mérten olyan kerettel rendelkeznek, amelyik az egyenes kieséses szakasz 3. fordulójában az Euroligából érkező négy csapattal – a csoportok 5. és 6. helyezettjeivel – szemben is felveheti a versenyt.

Isztambuli helyzet

Gépkocsiba rejtett pokolgép robbant szombat este az isztambuli Besiktas labdarúgócsapat stadionja közelében a készenléti rendőrség autóbusza mellett. Mindez a Besiktas – Bursaspor labdarúgó-mérkőzés után egy órával történt. Török sajtóhírek szerint a merényletnek a rendőrök voltak a célpontjai, a 38 halálos áldozatot követelő robbantásban 30 rendőr vesztette életét.

Ez a nem túl kedvező hír arra késztette az Aluinvent-DVTK-t, hogy levelet írjanak a Nemzetközi Kosárlabda Szövetség központjába, arról érdeklődvén, hogy mi a szervezet álláspontja a törökországi biztonsági helyzettel kapcsolatban.

– A hétfőn elküldött levelünkre rövid időn belül, bő egy óra múlva választ kaptunk – mondta Szabó István, az Aluinvent-DVTK technikai menedzsere. – Ebben többek között az szerepel, hogy a nemzetközi szövetség konzultált a török szövetséggel, és utóbbiak Törökország biztonsági helyzetét megfelelőnek tartják, így a hazai rendezésű, vagyis a bajnoki találkozóik, és az országukban sorra kerülő európai tétmeccsek megrendezésének nem látják akadályát. Ha bárki másként látja is a helyzetet, és egy nemzetközi tétmeccsre esetleg nem utazna el, annak 25 ezer eurós pénzbüntetéssel, és a következő nemzetközi kupasorozatból való kizárással kellene számolnia.


Kosárlabda női Európa Kupa, a D-csoport állása

1. Yakin Dogu Üniversitesi (török) 5 5 - 348-280 10

2. Olympiacos 5 3 2 355-334 8

3. Good Angels Kosice (szlovákiai) 5 2 3 338-345 7

4. Aluinvent-DVTK 5 - 5 292-374 6

A 6. forduló menetrendje, december 15. (csütörtök),

  • 16.00: Yakin Dogu Universitesi – Aluinvent-DVTK,
  • 18.00: Good Angels Kosice – Olympiacos.

  • Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!