Női kosárlabda Európa Kupa: indul a csoportkörös küzdelem

Miskolc - A legolcsóbb idegenbeli EK-túrát a szerdai kassai kirándulással lehet abszolválni.

Miskolc - A legolcsóbb idegenbeli EK-túrát a szerdai kassai kirándulással lehet abszolválni.

Szerdán megkezdődnek a csoportküzdelmek a két európai női kosárlabdakupa-sorozatban, a legjobb csapatokat tömörítő Euroligában, illetve a második számú kontinentális csatározásokban, az Európa Kupában. Előbbiben 16 együttes szerepel két csoportban, utóbbiban 32 gárda nyolc kvartettben – az összesen 48 klubot 18 ország „delegálta”. A legtöbb csapattal a franciák és a törökök képviseltetik magukat, egyaránt 7 gárdával (3 euroligás + 4 EK-s), mögöttük sorrendben az oroszok (3+3) és a magyarok (2+4) következnek. Az olaszok 3 (1+2), míg a lengyelek (2+0), a spanyolok (1+1), a csehek (1+1), a belgák (0+2), a németek (0+2) és a svédek (0+2) 2-2 gárdával vannak kint a nemzetközi porondon, az izraeliek, a litvánok, a lettek, a szlovákok, a görögök, a portugálok és a svájciak pedig 1-1 csapattal az Európa Kupában.

A hat magyar

A hat magyar közül a tavalyi bajnoki döntő két résztvevője, a bajnok Uniqa Sopron és az ezüstérmes Uni Győr indul az Euroligában, az Európa Kupában szereplő négy gárda közül a tavalyi harmadik PINNK Pécsi 424 és a negyedik Aluinvent-DVTK egyből a csoportkörbe került, míg a PEAC-Pécs és a Ceglédi EKK csapatai a hónap elején megvívott sikeres selejtezők után kerültek be a 40 induló közül a legjobb 32 közé. Az EK csapatai a ma kezdődő csoportmeccsek 6 fordulójában, oda és vissza játszanak egymás ellen, és ennek végén a 8 kvartett első két helyezettje jut be a 16 közé, ahonnan már egyenes kieséses rendszerben, vagyis oda-visszavágó alapon mérkőznek meg egymással a csapatok, előbb a 8+4, majd a 4+4 közé jutásért rendezett csatákban, amelyeknél a +4 azt jelzi, hogy a tavalyi évadhoz hasonlóan ismét csatlakozik az EK legjobb négy együtteséhez az Euroliga két csoportjában az 5–6. helyen végző négy gárda, és negyeddöntő csak akkor lesz, amikor ők is bekapcsolódnak.

A Diósgyőrről

A tavalyi évadban a Diósgyőr ez utóbbi körben vérzett el, amikor beszálltak az euroligások, igaz, nem egy ilyen csapat, hanem az elejétől az EK-ban szerepelt, francia Basket Landes ellen úgy, hogy az előtte zsinórban elért 10 győzelme után a gall földön elszenvedett első veresége (ami 24 pont különbségű volt) tulajdonképpen a búcsút jelentette. Hasonló menetelésre a piros-fehérektől az idén nem igazán lehet számítani, mert az Európa Kupa D csoportjában csak erősebb keretekkel rendelkező csapatok ellen meccsel, így már a kvartettből az esetleges továbbjutás is óriási eredménynek számítana. A „súly beállítására” nagyon jó lesz az idei első EK-meccsük, amit a tavaly még Euroligában szerepelt Good Angels Kosice ellen játszanak szerdán 18.00-tól Kassán. Amit már csak azért is érdemes megnézni, mert a nemzetközi szövetség által kiírt sorozatban tétmeccset még soha nem játszott ilyen közel Miskolchoz a Diósgyőr, és egy idegenbeli EK-túrát most lehet a legkevesebből kihozni.

Kapható tikett

Kedden még lehet vásárolni jegyet az Aluinvent-DVTK kassai Európa Kupa-meccsére Miskolcon, a Szinvaparkban található DVTK ajándékboltban. Az üzlet 12–18 óra között tart nyitva, és lehet, hogy ez alatt elfogy a még gazdára váró negyven-egynéhány biléta, amelynek darabára 4 euró.


Európa Kupa: a tények

A csoport: Szerda, 17.00: Spartak Moszkva Vidnoje (orosz) – Maccabi Bnot Ashdod (izraeli), csütörtök, 19.30: Hoptrans Sirenos (litván) – Ceglédi EKK (magyar).

B csoport: Szerda, 17.00: AGÜSpor (török) – PINKK Pécsi 424 (magyar), csütörtök, 18.00: PBC MBA Moszkva (orosz) – PEAC Pécs (magyar).

C csoport: Szerda, 14.00: Dinamo Novoszibirszk (orosz) – Samsun Canik Belediye (török), 19.00: Galatasaray (török) – TTT Riga (lett).

D csoport: Szerda, 18.00: Good Angels Kosice (szlovák) – Aluinvent-DVTK (magyar), csütörtök, 17.00: Olympiakos (görög) – Yakin Dogu Üniversitesi (török).

E csoport: Szerda, 20.30: Belfius Namur Capitale (belga) – Virtus Eirene Ragusa (olasz), csütörtök, 20.00: Nantes Reze (francia) – DSK Basketball Nymburk (cseh).

F csoport: Szerda, 20.30: Rutronik Stars Keltern (német) – Spar Citylift Girona (spanyol), 20.30: Mithra Castors Braine (belga) – Clube Uniao Sportiva (portugál).

G csoport: Szerda, 19.30: Elfic Fribourg (svájci) – Umana Reyer Venezia (olasz), 20.00: Basket Landes (francia) – Cavigal Nice Basket (francia).

H csoport:Szerda, 19.30: TSV 1880 Wasserburg (német) – Lulea Basket (svéd), csütörtök, 20.00: Flammes Carolo Basket (francia) – Udominate Basket (svéd).


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!