Szponzorált tartalom

2020.09.28. 11:20

Így neveljünk környezettudatos gyermeket

Bár most a koronavírus járvány miatt kicsit háttérbe szorult, mégis korunk legnagyobb megoldandó feladata a környezettudatos életmód kialakítása. Különösen fontos ez a jövő generációi számára, hisz azoknak kell ezen a nagy mértékben tönkretett Földön élni tovább. Igaz a mondás, hogy „Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan”. Szerencsére sok mai szülő már eljutott oda, hogy a saját és gyermekei érdekében fontosnak tartja a környezettudatosabb életet. Na de miként lehet ezt a szemléletmódot átadni a gyermekeknek, és gyakorlati cselekedetekbe ültetni? A szakértők szerint minél kisebb korban kell átadni a Földet védő szemléletmódot, hogy egyfajta természetes életformává váljon.

Elsőre nem tűnik könnyű feladatnak, de nem kell megijedni, hiszen, ha a kisgyermek azt tapasztalja, hogy a családja már tesz a környezetéért, akkor számára az lesz az élet, azt a viselkedésformát lesi el, amit otthon lát.

2. Főzz szezonálisan!

Az első dolog, amit tehetünk, hogy igyekszünk helyben megtermelt, szezonális alapanyagokból készíteni otthon az ételt. Ez több szempontból is hasznos. Egyrészt az egészségünkre is jó hatással van, ha nem feldolgozott, vagy távoli országokból érkező és vegyszerekkel kezelt élelmiszereket fogyasztunk. Másrészt, ezzel támogatjuk a helyi termelőket – érdemes körbenézni a környékünkön, hogy van-e őstermelői piac.

A gyereknek nagyon jó móka a közös zöldségválogatás a piacon. Megtanulhatja melyik zöldség és gyümölcs mikor érik, együtt figyelhetjük vele, hogy nyár elején megjelenik a cseresznye, ősszel pedig a tök. Amennyiben lehetőségünk van rá, egy kis konyhakertet is létre lehet hozni az erkélyen. Az ültetéstől a szüretig lehet együtt ápolni a növényeket. A gyerek minden nap várakozva fogja nézni, hogy mennyit nőttek, fejlődtek a növények, és boldogan fogja elfogyasztani, amit ő nevelt! Nyissuk meg a Spar akciós újságot, játszunk el a gyerekekkel, tudják-e, melyik zöldség és gyümölcs terem ősszel.

 

2. Közlekedj okosan!

A másik egyszerűen megvalósítható és könnyen életformává váló dolog, hogy csak akkor autózzunk ha feltétlenül szükséges! A kisgyermekek – és a nagyobbak is – imádnak biciklizni, rollerezni, sétálni. Míg pici a gyerek, tegyünk vele nagy sétákat a környéken! Felfedezi, megismeri a környezetét, minden fához, utcához, járdához köti majd valami kis emlék. Megismeri a lehulló terményekről az évszakok változásait, megérinti, megszagolja a dolgokat, személyes élményei lesznek a világról, míg egy autóban ülve passzív módon szemléli csak a környezetét. Később pedig rollerrel, biciklivel lehet járni az oviba, iskolába.

Fotó: pixabay.com

3. Alkoss a meglévőből!

Mindannyian tudjuk, hogy a gyerekek mennyire szeretnek kézműves dolgokkal foglalkozni. Ehhez nem kell mindenfélét összevásárolnunk nekik, elég csak körbenézni otthon. Rengeteg olyan dolog van, amiből csinálhatunk együtt valami szépet.

Így gyermekünk könnyen megtanulja, hogy a tárgyaknak nem csak egy életük és funkciójuk van, és nem kell mindent rögtön kidobni.

Nagy környezetszennyezési problémát okoznak a műanyag palackok. Érdemes minél kevesebbet venni, de néha elkerülhetetlen. Olyankor sem kell aggódni, rengeteg remek dolgot lehet belőle alkotni! Például csinálhatunk malacperselyt, amiben a gyerek gyűjtheti a pénzét. De akár madáretető, virágtartó, hógömb vagy tolltartó is lehet belőle. További izgalmas ötleteket találtok itt.

Fotó: pixabay.com

4. Csak szelektíven szemetelj!

Mit gondolunk, az újrahasznosításra kell fókuszálni? Minél kevesebb hulladékot termelünk, annál jobban járunk el. Eme gondolatmenet mentén nyíltak meg a csomagolásmentes boltok.

Ha marad valami, amit első ránézésre nem találunk felhasználhatónak, mérlegeljünk, bedobható-e a házi komposztba. Akár a gyerekek is megtanulhatják, miféle zöldhulladék használható a talaj táplálásához. Amúgy tudtuk-e, hogy a zöldség maradékokból leveskocka is készíthető?

Már egészen kicsi korban elkezdhetjük együtt szétválogatni a szemetet. Ha színes kukákat csinálunk, akkor könnyen meg tudja tanulni, hogy melyik dolog hova való. Akár együtt ki is festhetjük valami jópofa motívumokkal a szemeteseket. A nagyobb gyerekek pedig versenyezhetnek, hogy ki tudja gyorsabban eltalálni, hogy melyik hulladék melyik kukába való.

Fotó: unsplash.com

A sort a végtelenségig lehetne folytatni, de ha már ezt a néhány dolgot megpróbáljuk megvalósítani, azzal is nagyon sokat tettünk azért, hogy gyermekünk egy élhetőbb Földet örököljön, és ő is továbbadja ezt a szemléletmódot!

Fotó: unsplash.com

Végezetül pedig, néhány tipp azoknak a gyerekeknek, akiket nehezen lehet rávenni a természetben való játékra. Remek környezettudatos online játékokat találhatnak itt.

 

(PR cikk)

 

Címkék#pr cikk

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!