PR cikk

2019.11.22. 08:07

Aktív pihenőpark épül az egykori üveggyári lerakó helyén

Az egykori üveggyári lerakó évtizedeken át működött az üveggyártást kiszolgáló üzemterületként, azonban a gyár bezárása óta mindössze egy funkció nélküli, nem működő, barnamezős iparterület, melyet az elmúlt évtizedek alatt „visszahódított” a természet.

Sajószentpéter Városi Önkormányzat az „Aktív pihenőpark kialakítása barnamezős területek rehabilitációjával” című TOP-2.1.1-15-BO1-2016-00002 azonosító számú projekt segítségével változtat ezen: 674 MFt-os fejlesztéssel egy extrém sportok űzésére is alkalmas sportcentrumot építenek, amely várhatóan a környék egyik legvonzóbb létesítménye lesz a fiatalok körében. A részletekről a város polgármestere, dr. Faragó Péter tájékoztatta lapunkat.

„A munkálatok a barnamezős terület kármentesítésével kezdődtek, méghozzá oly módon, hogy a szennyezett réteg fölé egy agyag vízzáró réteget terítettek, majd arra egy tápanyagban gazdag termőréteget húztak. Ez szolgáltatja majd a megfelelő alapot a területen elültetésre kerülő növényzet számára. A letelepíteni kívánt sporteszközök kiválasztásánál fontos szempont volt, hogy különböző korcsoportokat lehessen megszólítani velük, ugyanakkor nem csupán a mozgás népszerűsítésére törekedtünk, hanem vonzó, inspiráló környezet kialakítására is. A terület négy, egymástól jól elkülöníthető zónára osztható.

Bejárati pihenőzóna: csendes pihenőzóna a kiszolgáló épületegyüttes közelében. Ezen a területen kap helyet a kisgyermekek számára kialakított játszótér és a pihenőliget, ahol közösségi események is lebonyolíthatóak.

Intenzív mozgásra épülő terület: multifunkcionális sportpálya területe (felfestések segítségével több sportág befogadására is alkalmas: streetball, kézilabda, labdarúgás, tenisz). A területek határán kerül elhelyezésre – mint átmeneti zóna – a szabadtéri fitnesz.

A legintenzívebb terület : skatepark és óriás félcső (BMX-el, gördeszkával és görkorcsolyával való használatra is alkalmas) és a kerékpáros ügyességi pálya , ami a lakóövezettől a legtávolabbi részre kerül. Pihenőpark: a teljes területet az Alacska-patak és a Sajó-holtág irányából lezáró növényzettel intenzíven telepített sáv szegélyezi sétányokkal, pihenő tisztásokkal átszőve.

A létesítmény üzemeltetése és fenntartása az önkormányzat és a vele szorosan együttműködő sportés civilközösségek feladata lesz. A terület – méreténél fogva – lehetőséget biztosít arra, hogy a fejlesztés a jövőben folytatódhasson, a funkciók számát bővítve, melyek tovább erősítik majd a hely szerepét a sportközösségek és a város életében. A beruházás befejezésének várható időpontja: 2020 tavasza”.

 

 

 

 

 

 

Címkék#pr cikk

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!