Jegyzet

2021.01.16. 13:02

Klíma

Változik az éghajlat. Versenyt futunk az idővel, hogy alkalmazkodni tudjunk hozzá.

Méhes László

Forrás: ÉM

Fotó: Vajda János

Manapság ez, az alkalmazkodás tűnik a legfontosabb klímapolitikai teendőnknek. Helyes úton járunk, ha csökkentjük a személyes fogyasztást, a hulladéktermelést, a károsanyag-kibocsájtást, de be kell látnunk: globális szinten ez már kevés. Talán ha nyolcmilliárd ember, köztük a leggazdagabb társadalmak és a leginkább környezetszennyező országok gazdasági szereplői együtt és egyszerre lemondanának mindenről, ami a kényelmüket vagy a profitjukat szolgálja. Már nem elégséges a kínai módszer, mely szerint tiltják, hogy közösségi oldalakon túlsúlyos emberek a fogyasztás élvezetéről osszanak meg videóbejegyzéseket.

Érzi a klímaváltozást a hegyaljai szőlész is, aki a borvidék elmúlt évszázadára visszanyúló időjárási feljegyzéseket nézve saját bőrén tapasztalja, hogy az utóbbi két évtizedben sűrűbben fordulnak elő extrém körülmények. Mégsem panaszkodik, mert úgy tartja: a mezőgazdaságot nem az időjárás alakítja, hanem az ember, aki figyeli a finom rezdüléseit. Hogy a klímaszakértők vajon milyennek értékelnék ezt a meglátást, én nem tudom...

Kapcsolódó cikk:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!