Friss hírek

2008.11.01. 21:13

A kormány lemondásáért tüntettek az izlandiak

<p>Körülbelül ezer ember demonstrált szombaton Reykjavikban az izlandi kormányzat és a nemzeti bank vezetőinek lemondását követelve. Ez már a harmadik olyan szombat, amikor a szigetország fővárosának lakói az utcára vonultak, tiltakozva a pénzügyi válság miatt az összeomlás szélére került ország vezetése ellen.</p>

Izlandon október elején vette át a kormány az irányítást az ország három legnagyobb bankja fölött - a tüntetők ezután vonultak először az utcára, azt követelve a kabinettől és a jegybank irányítóitól, hogy mondjanak le. A demonstrálók egyben arra hívták fel az izlandiakat, hogy amíg el nem érik ezt a céljukat, addig minden szombaton az utcán tiltakozzanak a kormányzat ellen.

A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint Geir Haarde miniszterelnök kormányát az izlandiak 46 százaléka támogatja, szemben az augusztusi, 54 százalékos népszerűséggel. Ennél is rosszabb a nemzeti bank igazgatójának támogatottsága, akiben a szigetország lakóinak mindössze tíz százaléka bízik.

Az izlandi központi bank néhány nappal ezelőtt 12-ről 18 százalékra emelte az alapkamatot. Eközben a kormányfő arról beszélt, hogy a mindössze 320 ezer lakosú országnak további négymilliárd dollár (846 milliárd forint) kölcsönre van szüksége. Korábban Izland már megállapodott a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) egy kétmilliárd dolláros (423 milliárd forintos) kölcsönről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!