vadveszély

2020.07.24. 14:00

Elkezdődött az őzek násza

Vadbaleset esetén rendőrt kell hívni, az elütött vadhoz ne nyúljunk. Bízzunk a kártérítésben.

Horváth Imre

20200427, Nagykanizsa, Reggel két őzet is elütöttek Kanizsa határában. Fotó : Szakony Attila SzA Zalai Hírlap ZH

Forrás: MW

Fotó: Szakony Attila

Elkezdődött az őzek párzási időszaka, ami kiemelt figyelmet ró az autósokra. Az úttestre hirtelen beugró állattal történő ütközést a legtöbb esetben nem lehet elkerülni. Ezért nemcsak a vadak párzási időszakában, illetve a „Vadak” táblákkal jelzett úton kell óvatosan közlekedni a gépjárművezetőknek, hanem az erdősávok, termőföldek mellett is, különösen szürkületkor, valamint az esti és az éjszakai órákban, mert bármikor fennállhat annak a veszélye, hogy vad ugrik az autó elé. Ezeken az útszakaszokon különösen fontos a helyes sebesség megválasztása. Ha van elég idő lefékezni a járművet, meg kell várni, míg az állat átkel az úton. Számítani kell egymás után több állat felbukkanására is – figyelmeztet a rendőrség.

Hívjunk rendőrt!

Ezzel együtt a legóvatosabb vezetés mellett is megtörténhet a baj. A féktávolságon belül észlelt vad megjelenése esetén nem lehet mást tenni, mint erőteljesen fékezni, és használni a jármű hangjelzését, de kerülni kell a hirtelen kormánymozdulatot.

Azzal, hogy mi a tennivaló, ha elütöttünk egy vadat, a legtöbb autós még mindig nincs tisztában. Tóth Á. Dénes, az Országos Magyar Vadászkamara Borsod-Abaúj-Zemplén megyei titkára, megyei fővadász azt mondja, minden esetben a rendőrséget értesítsük.

– Az egész országban előfordulhat az őzek párzási időszakában, július közepétől augusztus közepéig, hogy az állat az úttestre téved. Bár az Alföldön nagyobb az állomány, így ott gyakoribb lehet az ilyen eset, de megyénkben is előfordul, így kiemelt figyelmet kíván az autósoktól. Baleset esetén a rendőrség értesíti majd az illetékes vadásztársaság vezetőjét, fővadászát – mondja a titkár.

Az elpusztult állat eltávolításáról a területileg illetékes vadásztársaság gondoskodik, arra a fővadász is figyelmeztet, hogy ne vigyük el az állatot, akár elpusztult, akár nem. Ha megsérül az állat, de életben marad, akkor a vadásztársaság gondoskodik róla, de kérdésünkre Tóth Á. Dénes elmondta: az is jó megoldás, ha állatmentő szervezetet értesítünk. Megyénkben a Mályi Madármentő Állomás vállalja sérült vagy talált őzek ellátását, majd a visszaeresztését a szabadba.

Más szempontból, de a rend­őrség is külön felhívja a figyelmet, hogy az elpusztult vagy sérült vadállat esetén is a 112-es segélyhívó számot kell tárcsázni. Senki ne próbálja meg lehúzni az úttestről, még akkor sem, ha úgy tűnik, elpusztult; lehet, hogy még életben van, és egy rémült állat súlyos sérülést okozhat patáival, agancsával vagy harapásával. Az elpusztult állatot pedig azért se vigye magával senki, mert az lopásnak minősül.

Persze egy vadbaleset során nemcsak az állat sérülése a káresemény, hanem az autóban is komoly kár keletkezhet. Már csak azért is érdemes inkább nagyobb figyelemmel vezetni ilyenkor az utakon, mert a Gépjármű Károsultak Országos Szövetségének elnöke szerint nagyon véleményes, hogy egy ilyen eset után megtérül-e az autós kára.

Csak ha nincs tábla

– Sokan fordulnak hozzánk vadbalesetek kapcsán, és az a tapasztalatunk, hogy sajnos rettenetesen bizonytalan egy ilyen eset végkimenetele. A törvényi háttér nem teszi egyértelművé a vadgazdálkodó felelősségét, így automatikus kártérítésre nem számíthatnak az autósok, a jogi eljárás során pedig sokszor csak a bíró mérlegelésén múlik, hogy milyen döntés születik, vannak – szinte egyforma esetekhez – pró és kontra ítéleteink is – magyarázza Hámori László.

Casco és óvatosság

Így, ahogy kifejtette, csak a károsult kifejezett kérésére vállalnak vadbalesetes ügyeket, és előre figyelmeztetik az ügyfeleket a hosszú jogi procedúrára és az eljárás tetemes anyagi vonzatára.

Az intelmek ellenére azonban sajnos sokaknak marad keserű szájíze egy elbukott kártérítési eljárást követően. Mint mondja: ahol van vadveszélyre figyelmeztető tábla, ott gyakorlatilag nincs esélye az autósnak a kártérítésre, ahol nincs az érintett útszakaszon ilyen, ott 50-50 százalék.

– Ami biztos segítséget, megoldást jelenthet, az a casco, hiszen az ilyen esetben is fedezetet jelent a járműben keletkezett károkra, persze a vállalt önrész levonása mellett. Azonban lehetnek olyan egyéb károk is, amelyek az autóban lévő tárgyakra, eszközökre vonatkoznak, és amelyekre nem terjed ki a casco, és akkor még nem is beszéltünk a személyi sérülésről – teszi hozzá Hámori László.

Akárhogy is nézzük, a legjobb, amit egy autós tehet ezekben a hetekben, hogy megfogadja a rendőrség vezetéstechnikai tanácsait, nagyon figyel az utakon,

a külterületi részeken. És rendelkezik cascóval.

(A borítóképen: Fokozottan figyeljünk az utakon, könnyen a gépkocsi elé ugorhat egy vad)

Kapcsolódó cikk:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!