itthon

2020.06.07. 14:00

Mindannyian hazajöttek külföldről

Hogyan vészelték át a hátrányos helyzetű térségek kistelepülései a járvány miatti nehéz hónapokat?

Hegyi Erika

Fotó: Bujdos Tibor

Az elmúlt két és fél hónap emberpróbáló időszak volt a családok, a közösségek, de a települési önkormányzatok számára is. A koronavírus-járvány bezárta, elszigetelte a barátokat, rokonokat egymástól, sok családfenntartó elvesztette a munkahelyét, az önkormányzatoknak pedig kevesebb pénzből kellett több feladatot ellátniuk, mint eddig. A hátrányos helyzetű járásokban még nehezebb volt átvészelni ezt az időszakot. Az Encsi járás polgármestereit kérdeztük, hogyan birkóztak meg a nehézségekkel.

Nem volt munka

Beret polgármestere, Lovas Pál azt emelte ki, hogy sok család került nehéz helyzetbe, amikor egyes területeken leállt a munka. A községből többen jártak Kazincbarcikára és Tiszaújvárosba dolgozni, de amikor bevezették a szigorú járványügyi szabályokat, a dolgozókat már nem engedték be a munkaterületekre. Az 5-6 bereti munka­vállaló nyolcezer forintot kapott a munkájáért naponta, és hogy ez megszűnt, komoly veszteséget jelentett a családjuknak. Főleg, ahol 2-3 gyermeket is nevelnek. Voltak olyanok is, akik Németországban dolgoztak. Amikor ők hazajöttek, rögtön hatósági karanténba kellett vonulniuk. Az önkormányzat természetesen segített nekik, például az élelmiszerek megvásárlásában.

– Most már jobb a helyzet, mert visszamehettek az emberek dolgozni, az önkormányzat pedig közmunkaprogrammal segít az otthon maradóknak. Jelenleg 22 dolgozót foglalkoztatunk, de ennél több a „csellengő” ember, úgyhogy ha bővítenék a létszámot, akkor nekik is jutna munka. Az önkormányzat is nehéz helyzetbe került amiatt, hogy elvonták a gépjárműadót. Beret esetében ez évi 360 ezer forintot jelent, ami nekünk komoly bevételkiesés. De azért élünk, megvagyunk – fogalmazott Lovas Pál.

Hozzátette: húsvét előtt az önkormányzat minden családot élelmiszercsomaggal támogatott. A családosokat 10 ezer forint, az egyedül élőket pedig 7 ezer forint értékben. Nagyon örültek neki az emberek.

– Falunap helyett inkább így támogatjuk a családokat. Ez igazságos, és valódi segítséget jelent. A falunapra nem jön el mindenki, aki ott van, eszik-iszik ingyen, jól érzi magát, mások meg semmit nem látnak a rendezvényre szánt pénzből. Működtetjük az ingyenkonyhát is. Csak azt nem értem, hogy a 4-6 gyermeket nevelő, rászoruló szülők miért nem jönnek el a teljesen ingyenes ételért – tette föl a kérdést a polgármester.

Hazajöttek külföldről

Szalaszendre is hazamentek a Németországban dolgozó munkavállalók, 10–15-en lehettek, tudtuk meg Tóth István polgármestertől. Közülük már vannak, akik vissza­utaztak, mások még mindig otthon tartózkodnak. A hatósági házi karantén természetesen rájuk is vonatkozott. A külföldön munkát vállalók étteremben dolgoznak, ahol mosogatnak vagy építkezéseken dolgoznak. Van, aki kamionsofőrként dolgozik, neki nem kellett karanténba vonulnia, a határokon lázmérés és ellenőrzés után áthajthatott.

– A közmunkaprogram nyújthat segítséget az itthon maradóknak. A számuk alaposan lecsökkent, 150-ről 34-re. Ennyi emberrel nem lesz könnyű elvégezni a betervezett programjainkat – jegyezte meg a polgármester.

Elmondta azt is, hogy náluk a gépjárműadó elvonása 1,5 millió forint kiesést jelent. Emiatt ebben az évben nem tudnak ingatlant és telket vásárolni. Arra azonban kiemelten ügyelnek, hogy a település megőrizze működőképességét, és hogy a dolgozók megkapják a fizetésüket. Mindez nem könnyű feladat, hiszen az önkormányzat költségei növekedtek, az ebédet például egyszer használatos műanyagban adják, és a fertőtlenítőszerek is jelentős kiadást jelentettek, sorolta Tóth István.

Nem lesz játszótér

Fancsalban is érdeklődtünk. Nyitrai Péter polgármester az Észak-Magyarországnak elmondta, többen dolgoztak Budapesten, ők márciusban hazamentek a településre a szülőkhöz. Volt, akinek csak szünetelt a munkavégzése, mások otthonról dolgoztak.

– Nekem senki nem jelezte, hogy megszűnt volna az állása. Az emberek számára azonban megpróbáltatást jelentett az elmúlt két és fél hónap. Főleg a gyermekes családoknak volt nehéz, mert se iskola, se óvoda, az édesanyák több gyermekkel voltak otthon, és nem nagyon lehetett programot szervezni sem, legfeljebb a kertben levegőzni egy kicsit. A fancsali önkormányzatnak 4 millió forint kiesést jelent az adóelvonás. Emiatt elmarad az ingatlanvásárlás, pedig szerettünk volna megvenni egy házat, és azt közösségi házzá alakítani, valamint tervben volt egy játszótér építése is – jelezte a polgármester.

(A borítóképen: Szalaszenden mezőgazdasági munkát is végeznek a közmunkások)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!