Interjú: Balogh Gáborral

2020.04.08. 09:00

Több forgatókönyvet is kidolgoznak

Az idei tanévi versenyrendszer végleges félbeszakításáról szóló döntéssel addig várnak, ameddig lehet.

Kolodzey Tamás

Fotó: Krisztics Barbara

A koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került a honi diáksportélet is. Az MDSZ-re háruló feladatokról, a jelen és a jövő érdekében végzett munkájukról kérdeztük Balogh Gábor egykori kiváló öttusázót, a szervezet elnökét.

A kialakult helyzet miatt egyeztetett-e már az MDSZ és a sportkormányzat?

Mivel a diáksport szervezésével, fejlesztésével kapcsolatos feladatainkat az Emmi sportért, illetve közoktatásért felelős államtitkárságával szakmai együttműködésben látjuk el, természetesen a rendkívüli helyzetben szükségessé vált intézkedéseinket is előzetesen egyeztettük az összes szakpolitikai szereplővel. Egyebek mellett a diákolimpia versenyrendszerének felfüggesztése, valamint a NETFIT iskolai fittségmérési tesztrendszer mérési időszakának idei tanévre vonatkozó törlése is olyan döntés volt, amelyet a jelzett szaktárcák vezetőivel mind szakmai, mind a költségvetési támogatás szempontjából velük egyetértésben hoztunk meg.

A Magyar Diáksport Szövetség – a feladatai ellátásához, a versenyrendszer újbóli beindításához – kér-e majd pótlólagos forrást?

A kialakult helyzetben elsődleges feladatunknak tekintjük, hogy költségvetésünket úgy tervezzük újra és strukturáljuk át, hogy mind a diákolimpia versenyrendszerének következő tanévi újraindítására, mind egyéb kiemelt diáksportfejlesztési feladataink ellátására elégséges fedezet álljon rendelkezésünkre. Ezenfelül meggyőződésünk, hogy a veszélyhelyzet miatti kényszerű otthonlét heteiben, hónapjaiban minden lehetséges eszközzel támogatnunk kell az iskoláskorú gyerekeket, szüleiket és pedagógusaikat abban, hogy a sport, a testmozgás öröméről az iskolai testnevelésórák és diáksportesemények hiányában se kelljen lemondaniuk. Olyan kampányokat indítunk és viszünk végig ebben az időszakban, amelyekkel hatékonyan tudjuk ösztönözni a gyerekeket a mindennapos testmozgásra, és ehhez ötleteket, példákat, motivációt adunk számukra. Éppen ezért most indítottuk útjára a DO60 – mindennap egy óra mozgás – mozgalmunk kampányát. Mindez nem lehet kizárólag költségvetési kérdés, ebben a helyzetben mi így tudunk segíteni, és ezt meg is tesszük többletforrás nélkül is, a rendelkezésünkre álló anyagi eszközöket most maximálisan ennek a célnak a szolgálatába állítva.

Lát-e esélyt a versenyszezon megmentésére?

A diáksporteseményeink, így a diákolimpia megyei és országos döntőinek esetleges későbbi időpontban történő megrendezéséről a kormányzati népegészségügyi intézkedésekkel, rendelkezésekkel összhangban döntünk, ahogyan eddig is tettük. Jelenleg még nem tettünk le arról, hogy az idei tanévi versenyrendszer legalább részlegesen folytatható, befejezhető legyen, azonban az idő előrehaladtával ennek esélye értelemszerűen csökken. A legfontosabb a részt vevő diákok, kísérők, rendezők biztonsága és egészsége, ezt szem előtt tartva döntünk majd a folytatásról, az elmaradt versenyek pótlásáról.

Mi lesz az élő szerződéseikkel?

Ez jogi és pénzügyi kérdés. Anélkül, hogy a részletekbe belemennék: magától értetődő módon minden partnerünkkel szerződésszerűen és korrekt módon, méltányosan fogunk elszámolni. A kialakult helyzetről senki nem tehet, ez valódi vis maior, amelynek negatív következményeit sajnos mindannyian megérezzük a saját bőrünkön.

Hogyan lehet majd objektív értékelési rendszert kialakítani?

Amennyiben a diákolimpiai eredményességi rangsorra gondol, erről is értelemszerűen annak függvényében kell döntenünk, hogy mi lesz a tanévi versenyrendszer sorsa. Sok modell létezik a fejünkben, de a döntés során támaszkodni fogunk a tagságunk képviselői által alkotott Diákolimpiai Bizottság és annak sportági albizottságai véleményére, javaslataira is.

Meddig várhatnak a 2019/20-as tanév versenyeinek törlésével?

Ahogy említettem, az idei tanévi versenyrendszer végleges félbeszakításáról szóló döntéssel kivárunk, ameddig csak lehetséges, vagyis amíg látszik elméleti esély az elmaradt versenyek későbbi pótlására. Ez a döntési pont reálisan legkésőbb május elején következhet el.

Mikor kezdhetnek hozzá a soron következő tanév versenyrendszerének kialakításához?

Már hozzákezdtünk, éppen azért, mert jelenleg még nem tudhatjuk biztosan azt sem, hogy a következő tanévi versenyrendszernek mikor, milyen körülmények között vághatunk neki, így többféle forgatókönyvet kell kidolgoznunk. Az MDSZ munkaszervezete a sportági szakértőkkel közösen azon dolgozik az elkövetkező hetekben, hogy reális, vállalható, az iskolák szempontjait figyelembe vevő sportági versenykiírásokat fogadjunk el és tegyünk közzé legkésőbb a nyár elején.


Névjegykártya

Balogh Gábor

Életkora: 43 év

Sportága: öttusa

Eredményei: olimpiai ezüstérmes, többszörös világ- és Európa-bajnok

Foglalkozása: a Magyar Diáksport Szövetség elnöke

(A borítóképen: Balogh Gábor, az MDSZ elnöke| Fotó: ÉM)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!