Egészségügy

2020.04.28. 14:00

Rekordidő alatt épült fel a mobil járványkórház

Több száz ember éjt nappallá tevő munkájával volt lehetséges a kivitelezés.

Pap Gyula

A kiskunhalasi járványügyi mobil kórház

Fotó: Ujvári Sándor

Orbán Viktor miniszterelnök megtekintette az objektumot, és a központi kormányzati portálok már hírt adtak a különleges teljesítményről: mindössze 19 nap alatt készült el a kiskunhalasi konténerkórház, hivatalos nevén Kiskunhalasi Mobil Járványkórház – tájékoztatott dr. Csiba Gábor, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kórház korábbi főigazgatója, aki a kivitelezés szakmai részének koordinálását látta el. Számos nagyszabású egészségügyi projekt kapcsolódik a nevéhez. Többek között a miskolci megyei kórházban található Csillagpont komplexum megálmodója és létrehozója is ő volt.

Akciócsoportok

„Úgy indult az egész, hogy a miniszterelnök március 13- án a járvány elleni küzdelem eredményessége érdekében tíz akciócsoportot hozott létre” – idézi fel Csiba Gábor a kezdeteket. Ezek egyike a konténerkórház vagy későbbi nevén mobil járványkórház létrehozása 2020. április 6-ig. Az akciócsoportnak a vezetője dr. Tóth Tamás vezérőrnagy, a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka. Dr. Csiba Gábor az akciócsoport tagjaként az egészségügyi koordinációért felelt.

„A százötven ágyas intézmény három jól elkülöníthető részből áll. Fésűfoghoz hasonló módon terveztük meg. A bejárati folyosón végighaladva balra nyílnak a terápiás részlegek, jobbra pedig a diagnosztikus egységek, illetve a kiszolgálórészlegek. Ez a típusú kialakítás elkülöníti egymástól a három különböző tevékenységet. A terápiás egységeknek három fokozata van: kék az alacsony kockázatú, zöld a közepes kockázatú, piros a magas kockázatú betegek fogadására alkalmas részleg. Az objektum olyan betegeknek készült, akik koronavírusos fertőzöttek, akiknél nem kétséges, hogy ezen betegség tüneteivel és szövődményeivel rendelkeznek” – mondta a szakember.

Minden fázisban

– Nem karanténról van szó, nem tesztelésről, hanem olyan betegek kezeléséről, akik a betegség súlyos tüneteit mutatják. A terápia esetében a szövődmények kezeléséről beszélhetünk csak, hiszen a betegségre nincsen specifikus kezelés. Elsődleges a magas lázzal járó állapot kezelése. Ez önmagában is veszélyes lehet, mivel kiszáradást vagy görcsös rohamot okozhat. A légzőszervi tünetek okozhatják a következő problémacsoportot, az apró erőltetett köhögéstől kezdve az úgynevezett atípusos tüdőgyulladásig. Ez utóbbi esetében szükséges lehet a lélegeztetőgépeket alkalmazni. Ennek célja, hogy az oxigént be tudjuk juttatni a vérbe. Egy súlyosabb változat esetén a tüdő nem is alkalmas arra, hogy akár lélegeztetőgéppel is életben tartható legyen a beteg. Ilyenkor a „műtüdőt” alkalmazzák. Ennek szakmai neve EKMO. Ebben az esetben a testen kívül elhelyezett gépen át keringtetve juttatják a vérbe az oxigént. Ez a szövődmények legsúlyosabb változata. Veseszövődmény esetén dializálásra van szükség. A mobil járványkórházban a százötven ágy úgy oszlik meg, hogy az alacsony kockázatú egységben 64, a közepes fokozatúban 2x32 ágy áll rendelkezésre. A magas kockázatú részlegben pedig 16 ágyat helyeztek el. Hat ágy a betegfogadást szolgálja. Minden ágyhoz ki van építve az oxigén, a sűrített levegő, a vákuum, tehát bárhol rá lehet kapcsolni a lélegeztetőgépet, nem csak az intenzíven – tudjuk meg.

Teljes diagnosztika

„A diagnosztikai részlegben röntgen, ultrahang, komputertomográf és laboratórium áll rendelkezésre. Szervezetileg az objektum a kiskunhalasi kórház telephelyeként működik, de nem a kórház területén van. Intenzív terápiás orvosok, belgyógyászok és természetesen a szükséges szakszemélyzet dolgozik itt. Igénybevételére akkor kerül majd sor, ha az operatív törzs ezt szükségesnek tartja. Az orvosszakmai program kidolgozása, a beruházás egészségügyi koordinálása, a működési modell és a szükséges szervezeti forma kialakítása volt a feladatom. A járványkórház bevethető állapotban van.”

„Ezzel megteremtettünk egy mintát, mert Európában ilyen még nem épült. Kínában hoztak létre egy hasonló intézményt, de ott mások a szabványok és a szabályzók. A kórház valamennyi rászoruló beteg érdekében épült. A miniszterelnök mobil járványkórházban történő látogatása meggyőzött arról, hogy szükség van 8-10 hasonló intézményre ebben az országban” – fejti ki a szakember.

(A borítóképen: A legkorszerűbb berendezésekkel szerelték fel a kórházat| Fotó: MTI)

Kapcsolódó cikkeink:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!