Elektronikus szolgáltatás

2020.04.06. 17:30

A modern technika segítségével, töretlenül működnek a bíróságok

Amennyire csak lehetséges kerülik a személyes kontaktust a peres eljárások során.

Horváth Imre

Forrás: Shutterstock/Illusztráció

Megszűnt a március 15-e óta tartó rendkívüli ítélkezési szünet a bíróságokon. A veszélyhelyzet ideje alatt érvényesülő egyes eljárásjogi intézkedésekről szóló Kormányrendelet értelmében a bíróságok a veszélyhelyzet időtartama alatt is működnek, azonban továbbra is be kell tartani azokat az intézkedéseket, amelyek a járványügyi helyzetben a bírósági munkatársak és az ügyfelek egészségének védelmét szolgálják.

Ha lehet, személyes jelenlét nélkül

Nem állt meg az élet a bíróságokon, a munkatársaik ugyanúgy bejárnak dolgozni, és az ügyek is haladnak, ugyanakkor több rendelkezés is érvényben van annak érdekében, hogy vigyázzanak a kollégáik, és a törvényszékek, bíróságokra érkezők egészségére, mondta el érdeklődésünkre dr. Horváth Dóra, a Miskolci Törvényszék szóvivője.

A bíróság épületébe az ügyfelek főszabályként továbbra sem léphetnek be és a személyes ügyfélfogadás is szünetel a kezelőirodákon. A bíróság az eljárási cselekményeket lehetőség szerint elektronikus hírközlő hálózat vagy más elektronikus kép- és hang továbbítására alkalmas eszköz útján foganatosítja.

Bírósági eljárásokat továbbra is lehet kezdeményezni, valamennyi ügyszakban biztosított az elektronikus ügyindítás. Az ügyindításhoz ügyfélkapu, cégkapu vagy hivatali kapu regisztráció szükséges. A papír alapú beadványok postai úton benyújthatóak.

Elektronikus ügyindítás

Az ügyfélkapu/cégkapu/hivatali kapu regisztráció birtokában a bíróságok előtti ügyindítás a birosag.hu/elektronikus-kapcsolattartas oldalon feltüntetett módon biztosított polgári, gazdasági, munkaügyi, közigazgatási peres eljárásban, büntetőeljárásban, szabálysértési eljárásban, csőd-és felszámolási illetve, végrehajtási eljárásban, civil szervezetek nyilvántartásba vételi és változásbejegyzési eljárásaiban, valamint valamennyi nem peres eljárásban (általános meghatalmazás nyilvántartásba vétele, adósságrendezési eljárás stb.). A 2020. január hó 1. napját követően kezdődött peres ügyekben a bírósági ügy iratanyaga elektronikus úton, otthonról 0-24 órában online megtekinthető. Az E-akta szolgáltatás az eakta.birosag.hu/ oldalon, ügyfélkapu/cégkapu/hivatali kapu segítségével, bírósági regisztrációt követően lehetséges.

Az elektronikus szolgáltatások keretében lehetséges az eljárási illeték online megfizetése a Bírósági Fizetési Portálon keresztül, az ún. elnöki panasz benyújtása az e-panasz menüponton keresztül, gazdálkodó szervezetek részére a „csőd – és felszámolási eljárás alatt nem állás tényének” online úton történő igazolása iránti kérelmek benyújtása. A papír alapon intézendő bírósági ügyek nyomtatványai a birosag.hu/eljarasok-nyomtatvanyai oldalon elérhetők és postai úton benyújthatók.

A polgári peres eljárások A veszélyhelyzet ideje alatt polgári ügyszakban a keresetlevelet, a keresetet tartalmazó iratot, a viszontkeresetlevelet, a beszámítást tartalmazó iratot és az írásbeli ellenkérelmet a jogi képviselő nélkül eljáró fél kizárólag írásban, a jogszabályban előírt nyomtatvány alkalmazása nélkül is előterjesztheti. A veszélyhelyzet ideje alatt a beadványok a bírósági kezelőirodán személyesen nem adhatók be, azokat a bíróság bejáratánál lévő, zárt gyűjtőszekrényben lehet elhelyezni.

Az eljárásokban az érdemi tárgyalást lehetőség szerint elektronikus hírközlő hálózat vagy más elektronikus kép és hang továbbítására alkalmas eszköz útján kell megtartani. Ha ennek feltételei nem biztosítottak, a tárgyaláson felveendő nyilatkozatokat a bíróság írásban vagy a személyazonosítást lehetővé tevő elektronikus eszköz igénybevétele útján szerzi be, és szükség szerint jegyzőkönyvben rögzíti. Ha a személyes közreműködést igénylő eljárási cselekmény így nem foganatosítható, a bíróság a továbbiakban a tárgyaláson kívüli, valamint az írásban és elektronikus eszköz útján foganatosítható eljárási cselekményeket folytatja le. Ha ezt a bíróság már megtette vagy az ügyben nincs ilyen eljárási cselekmény, akkor ettől az időponttól az akadály elhárultáig vagy a veszélyhelyzet megszűnéséig tartó időszak a határidőkbe nem számít bele. A polgári peres eljárásokban az eljárás szünetelésének a felek közös kérelmére korlátlan számban van helye. A fellebbezési és felülvizsgálati ügyekben a felek nem kérhetik tárgyalás tartását.

Ha lehet, halasztják a büntetőügyeket

A büntetőeljárásban külön döntés nélkül a hatvanötödik életévét betöltött személy is különleges bánásmódot igénylő személynek minősül. A bíróság hivatalból vagy indítványra mellőzheti a sértett, illetve a tanú kihallgatását, ha a bíróság, az ügyészség, illetve a nyomozó hatóság az eljárási cselekményről kép- és hangfelvételt vagy hangfelvételt készített. Ebben az esetben a sértett és a tanú nyomozás során tett tanúvallomása bizonyítási eszközként felhasználható.

Ha a büntetőeljárásban részt vevő személyek személyes jelenlétével járó eljárási cselekmény az elrendelt járványügyi elkülönítés, megfigyelés, zárlat vagy ellenőrzés szabályainak megszegésével járna, és az eljárási cselekmény elhalasztásának nincs akadálya, a bíróság, az ügyészség és a nyomozó hatóság az eljárási cselekmény elvégzését elhalasztja. Ha nem halasztható el, akkor a jelenlétet telekommunikációs eszköz útján kell biztosítani. A törvényszékeken már korábban kiépült és jól bevált a távmeghallgatási rendszer, ami lehetővé teszi a személyes kapcsolatok nélküli eljárási cselekményeket akár az adott törvényszéken belül, akár egymástól távol lévőek között – vagy a törvényszék és más megfelelő telekommunikációs eszközzel rendelkező épület között. Az elmúlt hetekben például többször döntött debreceni bíró miskolci eljárásokban az előzetes letartóztatásról a távmeghallgatási módszer segítségével.

Papíralapú kapcsolattartás esetén az idézés és az értesítés elsősorban az idézett vagy értesített személy által megjelölt vagy a bíróság, az ügyészség, illetve a nyomozó hatóság hivatalos tudomására jutott elektronikus levelezési címre vagy más elektronikus elérhetőségre, valamint hangkapcsolatot biztosító elektronikus úton történik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!