Koronavírus

2020.03.26. 14:00

Készülnek a krízis utánra

A cégcsoportban a legtöbb dolgozót igyekeznek megtartani.

Pap Gyula

A világméretű koronavírus-járvány hazai elterjedése kapcsán számos intézkedés született – többek között hitelátütemezés, könnyítés lehetővé tételével –, amely a kis- és középvállalkozások gondjait igyekszik enyhíteni, de további segítséget is várnak a nehéz helyzetbe kerülők. A miskolci – többek között a Fux Zrt.-t és a City Hotelt is magában foglaló – cégcsoport vezetőjét, Barkóczi Istvánt kérdeztük, hogyan igyekeznek kezelni a helyzetet.

– Kedvező a helyzetünk amiatt, hogy többféle profil tartozik a cégcsoporthoz és megfelelő körültekintéssel, a munkavállalók átcsoportosításával igyekszünk áthidalni a problémákat – fejti ki.

Szakácsból éjjeliőr

A legtöbb dolgozót igyekeztek megtartani, főleg, aki családos, nem tud máshol elhelyezkedni vagy olyan jó szakember, akinek a munkájára a helyzet normalizálódása után is számítanak. Így például a hotel bezárásával az üzem őrzési feladataival bízták meg – a korábbi őrző-védő cég helyett – a felszabaduló dolgozókat.

– Átéltem már hasonló krízishelyzeteket, és tudom, ilyenkor kell a felújításra, fejlesztésre időt fordítani – ismerteti a cégtulajdonos.

Hozzáteszi: a napi forgalom miatt egyébként nehezen kivitelezhető átfogó takarítási, festési, felújítási munkákat most végzik el, készülve a reményeik szerinti minél hamarabbi újranyitásra.

Megtudtuk az is, a FUX Zrt. termelése zavartalanul folyik, a 180-200 főt foglalkoztató üzemből a német, osztrák, cseh, lett piacra szállítják a termékeket. A szállítás megszervezése jelent csak nagyobb kihívást a korábbinál, az ígért zöldfolyosó bevezetése nagyban megkönnyítené a logisztikát.

– Jelenleg mindössze annyi változás tapasztalható, hogy a vevők által korábban a helyszínre küldött minőség-ellenőrzési szakemberek munkájától eltekintenek, a gyártóra bízzák a feladatot – összegezte Barkóczi István.

Enni kell

A Búza téri piac „félgőzzel” üzemel, a csökkent érdeklődés miatt sok árus portékáját ponyva fedi, a nyitvatartás is csak délután 3 óráig tart. A közkedvelt cukrászda – és számunkra ebédelőhely – bevezette a házhoz szállítást, 2000 forintig ingyen viszik ki a hidegtálakat, süteményeket. Egyelőre közepes az érdeklődés, inkább bevezetésnek jó a szolgáltatás azokra az időkre, amikor zárva kell majd tartani.

Bertalan, a legkitartóbb tejtermékárus a soron szívesen osztja meg lapunkkal a napokban szerzett tapasztalatait. A friss tejen kívül túróval, tejföllel, vajjal és különböző ízesítésű gomolyával is foglalkozik.

– Enni kell az otthon maradt családnak, legalábbis a legszükségesebb élelmiszereket mindenki beszerzi – világosít fel.

Minimális forgalomcsökkenést tapasztal, inkább a csúcs, ami a reggeli órákra tevődött át, napközben már kevesebben keresik fel a piacot.

(A borítóképen: Barkóczi István | Fotó: ÉM)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!