Miskolc

2020.02.15. 16:00

Képviselőhöz fordulhatnak a betegek

A Betegek Világnapja kapcsán utánanéztünk néhány hasznos információnak, amelyek a betegjogokkal kapcsolatosak.

Novák Krisztina

Forrás: shutterstock/illusztráció

Nem árt tisztában lenni azzal, hogy az országban minden régiónak megvan a saját betegjogi képviselője – megyénknek kettő is –, aki ellátja a betegek törvényben meghatározott jogainak védelmét, továbbá segíti őket azok megismerésében és érvényesítésében.

Amikor valaki az egészségügyi problémájával orvoshoz fordul, az egészségügyi szolgáltató köteles az ellátás előtt, a felvételkor tájékoztatni a betegjogokról, azok érvényesítéséről, valamint a gyógyintézet házirendjéről.

A betegjogi képviselő pedig – törvényekben és a jogszabályokban meghatározott keretek között – védi a betegek jogait, segíti őket azok megismerésében és érvényesítésében.

Nagy általánosságban

A betegjogi képviselő tevékenysége során segíti a beteget az egészségügyi dokumentációhoz való hozzájutásban, annak megértésében, az azzal kapcsolatos megjegyzések, kérdések feltételében. Segít a betegnek panasza megfogalmazásában, kezdeményezheti annak kivizsgálását, mely megkeresésre az egészségügyi szolgáltató, illetve a fenntartó köteles a lehető legrövidebb időn belül, de legfeljebb harminc munkanapon belül írásban válaszolni.

A betegjogi képviselő a beteg írásbeli meghatalmazása alapján – a beteg gyógykezelésével összefüggő ügyekben -panaszt tehet az arra hatáskörrel és illetékességgel rendelkező hatóságnál, és az eljárás során képviseli a beteget.

Továbbá kapcsolatot tart – működési területén – az egészségügyi szolgáltatást nyújtókkal és fenntartóikkal, a térségi egészségszervezési pontokkal, az Országos Tisztifőorvosi Hivatallal, a fővárosi és megyei kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szervével és egészségbiztosítási pénztári szakigazgatási szervével, a területi igazságügyi szakértői kamarákkal.

Jogosult az egészségügyi szolgáltató területére belépni, iratokba betekinteni és az egészségügyi dolgozókhoz kérdést intézni.

Rendszeresen tájékoztatja az egészségügyi dolgozókat a betegjogokra vonatkozó szabályokról, azok változásáról, különös figyelmet fordít a kiszolgáltatott helyzetben lévők betegjogi védelmére, a felek közötti vita békés megoldására, egyezségre törekszik, melyet mediációval segít elő.

Kérdések

Ahhoz, hogy a betegjogi képviselő munkáját jobban megértsük, és a megyei képviselő nyilatkozhasson, kérésünket és konkrét kérdéseinket elküldtük az Emberi Erőforrások Minisztériumának. Ahogy megérkezik a válasz, olvasóinkat újabb újságcikk formájában tájékoztatjuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!