Jótékonyság

2020.02.26. 19:00

A lélek tápláléka mellett egy tál meleg étel is járt

A kulturális műsort és ebédet követően zenés-táncos farsangi mulatságon vettek részt az otthon lakói.

Nagy-Hankó Krisztina

Hatodik alkalommal rendezte meg a Szegények Farsangját a Szent Lázár Katonai és Kórházi Lovagrend a Magyar Vöröskereszttel együttműködve Miskolcon. A karitatív program célja, hogy a rászorulók közösen ünnepelhessék meg a farsangi időszak utolsó napját, amelyet a keresztény hagyományban húshagyó keddként ismernek. A Hajléktalanokat Gondozó Központban kulturális műsorral kedveskedtek a nélkülözőknek, egy kis örömöt hozva a nehézségekkel teli hétköznapokba. A program vendége Nemcsák Károly Jászai Mari-díjas, érdemes művész volt.

„Ha nemcsak anyagilag, hanem lelkileg is lehet támogatni valamit, akkor azt gondolom, az embernek kötelessége, hogy ezeknek a felkéréseknek eleget tegyen. Nagyon nehéz úrrá lenni az érzelmeimen, amikor egy ilyen közösségben kell fellépni, hiszen látom azt a sok nehézséget, amin ezek az emberek keresztülmennek nap mint nap. Akinek lehetősége van, annak elemi kötelezettsége enyhíteni ezeken a nehézségeken” – hangsúlyozta Nemcsák Károly. „Az élet rengeteg nehéz pillanatot produkál, és nem az adásról feledkezünk meg, nem tudunk jól kapni sem. Jó lenne ezeket az érzéseket visszarendezni. Ne csak a nagyobb ünnepeken gondoljunk a rászorulókra, hanem a dolgos hétköznapokon is. Szabó Gyula Győző erdélyi zenész barátommal évek óta járjuk az országot Európa közepén című műsorukkal. Az volt az indíttatásunk, hogy mivel a lélek gondozása kivész a mindennapokból, ezért csodálatos költőink gondolatait szeretnénk közvetíteni a nézőkhöz. Örömmel láttam, hogy nagyon sokan együtt mondták velünk a verseket.”

A jó szónál kicsit több

A jótékonysági eseményen mintegy 220 adag meleg ételt osztottak ki a Szent Lázár Katonai és Kórházi Lovagrend, valamint a Vöröskereszt munkatársai. Hollósy András főszervező elmondta, hogy az ötletet az adta, legyen egy olyan rendezvény, ahol a meleg ételen túl valami egyedi kulturális élményt is kapnak az emberek, és talán elfeledhetik néhány órára azt a nehéz helyzetet, amelyben vannak. Az előző öt évre viszszatekintve eddig több mint 1000 egytálételt adtak át a rászorulóknak. Az infrastruktúra, a helyszín biztosítása és a szervezésben való közreműködés miatt is köszönet illeti a Vöröskereszt megyei szervezetének munkatársait – tette hozzá Hollósy András.

(A borítóképen: Nemcsák Károly előadása | Fotó: Bujdos Tibor)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!