Mezőkövesd Zsóry FC

2019.11.13. 10:00

Végh és a biológiai csoda

Szappanos Péter szerint óvatosan kell fogalmazni a nemzetközi kupaszerepléssel kapcsolatban.

Molnár István

Szappanos Péter

Fotó: Molnár István

A labdarúgó NB I hét végi, 12. fordulójában szombaton Zalaegerszegen vendégeskedett a Mezőkövesd Zsóry FC csapata. A mérkőzés 1-1-es végeredményt ,,hozott„, ám a dél-borsodiaknál két büntetőt is hárított a kapus, Szappanos Péter, aki előbb a 47. percben Babati, aztán a 83. percben Radó 11-esét hatástalanította.

Maximum két napig lehet

Lapunk kedden ellátogatott a mezőkövesdiekhez, és a délelőtti foglalkozás előtt beszélgettünk a meccs ,,hősével”.

– Nagyokat aludni mostanában nehéz nálunk, de nem azért, mert forgolódnék a Zalaegerszegen történtek miatt, hanem azért, mert nemrég, október 20-án kisbabánk született, és ő nem igazán hagy bennünket unatkozni – kezdte Szappanos Péter. – A nagy öregek azt tartják, hogy az ilyen pillanatokat, mint amilyen a tizenegyesek kivédése, két napig lehet maximum ünnepelni, de aztán el kell felejteni, mert kezdődik egy új hét, és az embernek az előtte lévő feladataira, munkáira kell koncentrálnia. Igaz ez győzelemre, vereségre, vagy egy olyan nagyobb visszhangot kiváltó esetnél, mint amilyen az enyém volt. Nagyon fontos, hogy meg legyen ez az egyensúly.

Érdeklődtünk arról a kövesdiek kapusánál, hogy általában miként indul neki egy hétnek, s nyilván nem számít arra, hogy lesz két tizenegyes...

– Akkor vagyok nyugodt, ha megcsináltam a kiszabott heti munkát, akár a konditeremben, akár a kapusedzővel, Bukta Norberttel – válaszolta Szappanos Péter. – Hozzá bármilyen kéréssel fordulhatok, mindig támogat, segít, plusz feladatokban is, ha szükséges, de nem csak engem, hanem kapustársaimat, Dombó Dávidot, és Eduard Fedinisinecet is. 29 évesen talán már vagyok annyira rutinos, hogy tudjam mire van szükségem, napról-napra, hétről-hétre, mikor kell egy kicsivel kevesebbet dolgozni, mikor többet. Az adott mérkőzés előtti két napban pedig már fejben is igyekszik az ember a lehető legjobban koncentrálni, én megnézem az ellenfél rúgott szögleteit, a szabadrúgásokat, büntetőket, hogy azokat ki, hová rúghatja. Szerencsére ez most jól sikerült. Ez lehet kívülállóknak új, de ezt már az NB II-ben is csináltam. Persze, messzemenő következtetéseket nem lehet azért levonni a videózásból, de ad támpontot. Általában azt csináltam eddig 11-eseknél, hogy miután megnéztem a rúgókat, a meccs előtti napon, eldöntöttem a forgatókönyvet. De Zalaegerszegen nem ez lett: Babati büntetőjénél akartam középen maradni, a Radóénál pedig mindenképpen elmentem volna bal kézre, csak ezt az élet átírta. Az elsőnél láttam, hogy ,,Baba„ fel sem néz, nem keresi a szemkontaktust, s az utolsó pillanatban úgy határoztam, hogy jobbra megyek. Szerencsém volt, hogy éppen odaértem, s hogy pontosan úgy rúgta... A másodiknál, előtte, kis segítséget kaptam Berecz Zsombortól, hogy szerinte lehet, hogy Radó középre fogja rúgni. Gondoltam, ebben lehet valami, 83. perc, emberhátrányban vagyunk... Így aztán maradtam középen... Védtem már így büntetőt NB II-ben, hogy nem mozdultam el, a százalék a hárításra, ugyanannyi, mostanában egyébként is nagy divat lett, hogy a lövők nem választanak sarkot. A sajtó egy bizonyos része úgy tálalta, hogy eddig még irányt sem fogtam, de azt hozzáteszem, hogy az NB I-ben. Szóval nem volt újdonság a büntetők hárítása, de tény, nem vagyok az a nagy 11-es ölő.

Fordandó, ki tesz hozzá

Azt is megkérdeztük Szappanos Pétertől, hogy a meccset követően milyen reakciók voltak, akár társai részéről, akár ismerősöktől.

– Dicsértek a társak, sok pozitív visszajelzést kaptam, rám írtak barátok, hogy gratulálnak, de ez volt az első fordulót követően is, amikor 1-0-ra vertük a ZTE-t, ugyanis az a mérkőzés is jól sikerült – árulta el a kövesdiek kapusa. – Ez az egész forgandó, mert lehet, hogy az egyik hét végén a kapus tesz hozzá, a másik héten a védelem, aztán a középpályások, vagy a csatárok azzal, hogy gólt, gólokat szereznek. És a többi csapattárs ugyanúgy megadná neki a támogatást, a dicséretet, ahogyan az velem esett meg. Így áll össze a csapat, egy jó közösség, ami a mostani Kövesdet jellemzi.

A hálóőr csütörtökön tölti be 29. életévét, így aktuális volt a felvetés, hogy milyen pályafutást szeretne a következő évekre, netán megdöntené Végh Zoltán 570 NB I-es meccses rekordját, vagy maximum 20 kapott gól egy évadban...?

– Ha Végh Zolit utól akarnám érni, akkor biológiai csodának kellene történnie, mert ahhoz még minimum 15 évig kellene folyamatosan védenem az élvonalban... – felelte mosolyogva Szappanos Péter. – Későn kerültem az NB I-be, így az elvárásom csak annyi, hogy minél több stabil szezonom legyen, és sérülés kerüljön el. Ez csak a második élvonalbeli évadom, és még egyet sem védtem végig, szóval helyén kell kezelni a dolgokat. Abból kiindulni, hosszú távú következtetést levonni, hogy most hol tartok, nem szeretnék, mert a fociban nem igazán lehet tervezni. Voltak sikertelen szakaszok, voltam csalódott, ezeket úgy tudtam legyőzni, hogy próbáltam mindenből előnyt kovácsolni. Mentálisan úgy álltam a munkához, edzeni akartam, ezt szeretném fenntartani, és mindent megtenni azért, hogy kijöjjön belőlem a maximum. Ha ez még 6-8 élvonalbeli szezon lesz, akkor annyi, ha esetleg külföldi lehetőség, vagy magasabb célok, akkor az. Nem szeretnék majd 40 évesen azon gondolkodni, lelkiismeret furdalást okozni magamnak, hogy ha jobban odafigyeltem volna, ha többet edzettem volna, akkor többre viszem.

Reálisan gondolkodnak

Ezen a ponton arról beszélgettünk a dél-borsodiak játékosával, hogy a csapat, és nyílván így ő maga is óriási lehetőség kapujában van. Bár még csak 12 forduló ment le a bajnokságból, de az előkelő 3. helyen állnak a táblázaton, és akár még nemzetközi kupaindulók is lehetnek.

– Óvatosak vagyunk minden ilyesfajta kijelentéssel az öltözőben – nyilatkozta ehhez a témához Szappanos Péter. – Lehet elcsépelt, de mindig csak az a fontos, hogy maximálisan felkészüljünk a következő meccsre, és abból hozzuk ki a lehető legtöbbet. Nem a felelősséget akarjuk eltolni magunkról, a nyomást levenni a vállainkról, hanem csak reálisan gondolkodunk. Ebben a 12 csapatos NB I-ben egy három-négy fordulós mélyrepülésssel, hullámvölggyel helyezéseket lehet visszacsúszni, s ugyanez igaz persze a győzelmekre, csak ellentétesen. A Honvéd például rosszul kezdett, de lassan befogja az élmezőnyt... Sose tudhatjuk, mikor lesz egy olyan széria, amikor kifelé pattan a labda, nem mennek be a helyzetek esetleg, sérülések, eltiltások jönnek... Tanulni kell más példákból, mondjuk abból, hogy tavaly az MTK volt harmadik is, és most NB II-es...


Szappanos-tények

Született: 1990.11.14.

Születési hely: Jászberény

Magasság: 196 cm

Poszt: kapus

Eddigi csapatai: Jászberényi SE, Szent István SE, Ferencváros U19, Dunaharaszti, Tatabánya, Dunaharaszti, Zalaegerszegi TE FC, Mezőkövesd Zsóry FC.

NB I-es mérkőzéseinek száma: 34


Edzőmérkőzés

A válogatott Uruguay elleni barátságos-, valamint Wales elleni Európa-bajnoki selejtezője miatt a hét végén nem rendeznek fordulót az NB I-ben. A mezőkövesdiek azonban nem maradnak meccs nélkül, mert pénteken, november 15-én 11.30-tól az NB II-es Budafoki MTE vendégei lesznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!