Mezőgazdaság

2019.08.01. 13:00

Befejeződött az aratás a szokásos időben

A soron következő munkafolyamat a szalmabálázás és a tarlóhántás.

A búzát már learatták

Fotó: Kozma István

Az őszi búza 90 százalékának betakarítása már megtörtént, a termésátlag országosan 5,25 tonna körül alakul hektáronként. Az összes nyári aratású szántóföldi növény termőterülete idén 1,66 millió hektár, 4,7 százalékkal kisebb mint tavaly, a várható termés 2,773 millió tonna, ami a belföldi igényeket bőségesen kielégíti, és komoly mennyiség juthat exportra is. A learatott búza fehérje- és sikértartalma kimagaslóan jó, ugyanakkor a csapadékos időjárás következtében egyes táblákon és bizonyos fajtáknál gombafertőzések jelentkeztek. A támogatásokat is figyelembe véve őszi kalászosok esetén 320-330 ezer forintos hektáronkénti árbevételt lehet elérni, ezért minden gazdának ennek figyelembevételével kell kiválasztani az alkalmazott termesztéstechnológiát – közölte az Agrárminisztérium.

Véget ért

– A megyében csaknem teljesen befejeződött az aratás, a zab mintegy tíz százaléka van hátra. A soron következő munkafolyamat a szalmabálázás és a tarlóhántás – tudjuk meg Gergely Dávidtól, aki 160 hektáron gazdálkodik a megyében. A tarlóhántás a talaj kiszáradásának megelőzése miatt fontos, ezáltal a parlagfű növekedésének is gátat szabnak. Az idei szélsőséges időjárás ellenére nagyjából időben készen lettek az aratással. A repce 3 tonna/hektár, az árpa 6 tonna/hektár a búza pedig 7 tonna/hektáros termésátlagot hozott az előzetes számítások szerint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!