Szúnyognépesség

2019.07.31. 13:00

Fellélegezhetünk, egyre kevesebb a szúnyog

Az elmúlt hetekben jelentősen csökkent a térségben a csípőszúnyogok száma.

Tajthy Ákos

Ha kell, készenlétben állnak a gépek

Fotó: Kozma István

Ároktő, Borsodivánka, Négyes, Tiszabábolna, Tiszadorogma, Tiszakeszi, Tiszavalk, Tiszatarján – ezeken a megyénkbeli településeken védekeznek a héten a szúnyogok ellen. A földi gyérítést mindenhol ma este végzik, a légi permetezés pedig hétfőn és kedden volt.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivőhelyettese lapunk érdeklődésére azt mondta, mostanra csökkent azoknak a településeknek a száma, ahol központilag szervezett beavatkozásra volt szükség a csípőszúnyogok ellen.

– Az elmúlt hetek száraz időjárásának köszönhetően a szúnyoglárvák tenyészőhelyeinek többsége kiszáradt, így ezeken a területeken nem jelentek meg újabb kifejlett szúnyogok – részletezte Dóka Imre.

A következő napokban

Múlt héten a Szigetközben, Baranya és Somogy megyében, Baja, Mohács, Komárom környékén, a Velencei-tónál, a fővárosban és Szolnok térségében gyérítették a szúnyogokat. Az Észak-Dunántúlon, az Alföldön és Észak-Magyarországon számos korábban nem kezelt településen is voltak beavatkozások.

Az OFK szóvivőhelyettese hozzátette, a hétvégi szeles, esős időjárás miatt néhány helyen elmaradtak a kezelések, amelyeket várhatóan a következő napokban pótolnak.

A heves esőzések következtében sok helyen összegyűlt jelentősebb mennyiségű víz, ezek ideálisak a szúnyogok szaporodásához. A következő napokban a rovartani szakértők megvizsgálják, hol lesz szükség a lárvák biológiai gyérítésére – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!