Friss hírek

2010.02.10. 11:09

Fidesz: a szlovák kormány vonja vissza az államnyelv-törvényt

<p>A szlovák-magyar kapcsolatok megnyugtató rendezését szolgálná, ha a pozsonyi kormány teljes egészében visszavonná az államnyelv-törvényt - mondta szerdán a külügyi bizottság fideszes elnöke, miután tárgyalt Knut Vollebaekkel, az EBESZ kisebbségügyi fõbiztosával. Németh Zsolt hozzátette: a nyelvtörvény diszkriminatív, amit az EU jogi szolgálata is megállapított. Az ellenzéki politikus támogatja a Bajnai-kormány által létrehozott nyelvi alapot.</p>

Knut Vollebaek addig folytatja az egyeztetéseket a szlovák államnyelv-törvény ügyében, amíg a két ország között megnyugtató megoldás nem születik - így összegezte a szerdai tárgyalásokat Németh Zsolt. A külügyi bizottság fideszes elnöke szerint nem várható, hogy a közeli jövõben csökkenne a magyarellenes hangulat északi szomszédunknál, hiszen ott jelenleg választási kampány folyik. Az ellenzéki politikus emlékeztetett rá, hogy a kormányban részt vevõ, Jan Slota vezette szlovák nemzeti párt újabb törvényjavaslatokkal kívánja megterhelni a két ország kapcsolatát. Németh Zsolt szerint ilyen a lojalitás-törvény javaslat, amely például nemzetiségétõl függetlenül minden kisiskolásnak kötelezõvé tenné, hogy a tanítási hetet a szlovák himnusz eléneklésével kezdjék. A politikus ugyanilyen problémának nevezte azt a javaslatot, amely elvonná a helyi önkormányzatoktól a szoborállítás jogát.

Németh Zsolt szerint új megoldás szükséges a szlovák államnyelv és a kisebbségi nyelvek egyensúlyának megteremtéséhez. Németh Zsolt hozzátette: a következõ kormány is mûködtetni fogja a nyelvi alapot, amely arra szolgál, hogy a Szlovákiában élõ magyarok anyanyelvük használata miatt kirótt bírságát átvállalja a magyar kormány. Németh Zsolt azonban reményét fejezte ki, hogy a szlovák államnyelv-törvény módosítása vagy visszavonása szükségtelenné teszi a nyelvi alap fenntartását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!