Friss hírek

2009.09.22. 08:33

Késárusítási tilalom Pekingben

<p>Ideiglenesen megtiltották kések árusítását a kínai fõvárosban, miután pár nap eltéréssel két késeléses eset is történt Pekingben - közölték hétfõn nagy szupermarketek. A tilalmat csak október elseje, a kínai kommunista állam megalapításának hatvanadik évfordulója után oldájk fel. Kína szigorú biztonsági intézkedésekkel készül az ünnepségre, több ezer rendõrt vezényelve a fõvárosba.</p>

Az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozó kereskedõk elmondták, hogy már két napja nem árulhatnak késeket. Az errõl szóló utasítást a hétvégére kapták, de elmondásuk szerint azt nem közölték, hogy miért vezették be a tilalmat, de gyanújuk szerint a múlt heti késelések miatt dönthettek a tiltásról.

Csütörtökön egy 46 éves, késsel hadonászó részeg férfi két ember megölt, és 14 másikat megsebesített egy bevásárló negyedben, közel a Mennyei Béke teréhez. Szombaton pedig egy idõs francia nõt sebesített meg 41 éves férfi, ugyanazon a területen. A nõ a pekingi francia nagykövetség közlése szerint csak könnyebben sebesült.

A China Daily címû állami lap információi szerint a késárúsítási tilalmat csak október elseje után fogják feloldani, miután megünnepleték a kommunista Kína megalapításának hatvanadik évfordulójára. Kína katonai parádéval, zenei és táncprodukciókkal, és hatalmas tüzijátékkal ünnepel majd a pekingi Mennyei Béke terén. Az eseményre szigorú biztonsági intézkedésekkel készülnek, a városban több ezer rendõrt vezényelnek, hogy az autópályákat és metrókat ellenõrizzék.

Közben a Global Times azt jelentette, hogy nem indulhatnak majd repülõgépek az ünnep idején, helyi idõ szerint délelõtt fél tíz óra, és délután fél egy óra között Peking repülõterérõl. Arról nem írtak, hogy az érkezõ járatokat is elhalasztják-e. A repülõtér PR-osztályán azonban az közölték, hogy még nem kaptak értesítést a repülési tilalomról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!