Tündérszépek 2021

2021.01.24. 18:30

Francia manikűr-pedikűr, egy kis kővel

A láb rendszeres ápolása nemcsak esztétikai, hanem egészségügyi szempontból is fontos

Apagyi Beáta

Forrás: Harka körömszalon

Harkai Zoltánné Zsuzsa pedikűrösként úgy gondolja: a legalapvetőbb tényező a megfelelő, jól szellőző lábbeli viselése, de ajánlatos egy pedikűrös szakembert is felkeresni időnként.

Szike nélküli pedikűr

– Fontos az otthoni ápolás is, egy illóolajos lábáztatás, egy szemcsés radírozás, egy sarokreszelő és egy lábápoló krém nagy segítséget nyújthat. Ne „játsszunk” otthon pedikűröst! Sajnos vendégeim elmondásai alapján tudom, hogy sokan próbálkoznak otthon szikével, pengével bőrkeményedéseket eltávolítani maguknak, kisebb-nagyobb sikerrel. Sok esetben sérülés a vége. Ha problémás a láb, például bőrkeményedéstől, tyúkszem megjelenésétől, benőtt köröm okozta fájdalomtól szenvedünk, feltétlenül keressünk fel szakembert, ne kezdjünk hozzá egyedül! Otthoni használatra nagyon jó krémek, köröm­ápolók vannak a piacon. Az én vendégeim körében népszerű lábápolásnál a gyümölcssavas hámlasztás, ez egy szike nélküli pedikűr. Nagyon hatékony és kíméletes – javasolta.

Az élénktől a pasztell árnyalatig

– A körmök színét illetően, sok esetben évszakfüggő a választás, amíg nyáron az élénk színeket, télen inkább a pasztell árnyalatokat kedvelik, de ami minden évszakban népszerű az a francia köröm. A legharmonikusabb hatást akkor tudjuk elérni, ha a kéz és a láb körmein egyforma árnyalatokat használunk lakkozásra, illetve díszítésre egyaránt. Mindenkinek saját ízlése szerint kell arról dönteni, hogy mi számít túl soknak, ugyanis a variációk száma végtelen. Én személy szerint épített lábkörmöket nem készítek, géllakkot is csak teljesen egészséges körmökön alkalmazunk. Vannak olyan esetek, amikor a vendégnek mechanikai sérülés vagy körömlemez-letöredezés, körömrepedés miatt hiányosak a körmei, ilyen esetben természetesen pótolom a körmöket és úgy lakkozom ki, hogy esztétikailag megfelelő legyen. Ezt az eljárást körömprotézisnek nevezik – magyarázta Zsuzsa.

Havonta egyszer legalább

– A Tündérszépek verseny kapcsán személy szerint az a meglátásom, hogy a legelegánsabb lábköröm, az örök klasszikus, a francia manikűr-pedikűr egy kis kővel megbolondítva. Véleményem szerint egy szépségkirálynőtől elvárható, hogy mindig ápoltak legyenek a lábai. Rendszeresen keressen fel egy szakembert, aki segít neki abban, hogy az ő lábainak, bőrének, körmének mire van szüksége ahhoz, hogy folyamatosan szalonképes legyen, jelenlegi állapotától függően. Az én szakmai tapasztalataim alapján havonta egyszer érdemes meglátogatni a pedikűrösünket – tanácsolta végezetül.


Így csináljuk otthon

Az otthoni lábápolást kezdhetjük egy meleg áztató lábfürdővel, ennek célja, hogy megpuhítsuk a kezelendő felületet. A vízbe csepegtethetünk mandula- vagy teafaolajat, utóbbi fertőtlenítő hatásának köszönhetően felveszi a harcot a lábgombával is. A körülbelül 10-15 perces fürdőt minimum heti egyszer érdemes alkalmazni. Ha a bőr felpuhult és a rajta lévő keményedések nem olyan végzetesen csúnyák, magunk is eltávolíthatjuk egy reszelő segítségével, ha komolyabbnak ítéljük meg a problémát, mindenképp keressünk fel szakembert! Fontos az elhalt hámsejtek eltávolítása, hogy a bőr újra puha és sima legyen, ehhez használhatunk drogériában kapható bőrradírokat, de magunk is készíthetünk fél csésze cukorból, negyed csészényi olívaolaj és 2-3 csepp citromos illóolaj hozzáadásával. Ezzel a lábbőrt előkészítettük a pakolásokra, a szokásos testápoló is tökéletes erre a célra, de a tiszta mandulaolajjal vagy sheavajjal is hatékony eredményt érhetünk el. Ezután jöhet a körömvágás, amire érdemes figyelni, hogy ne vágjuk túlságosan vissza, kövessük a köröm természetes vonalát. Emellett használhatunk körömágy-eltávolítót, -puhítót, attól függően mennyire száraz és vastag a körömágy. Rendkívül gyakori probléma a legfelső szaruréteg megvastagodása, az ebből az okból kialakuló tyúkszemet egy gyógypedikűrös tudja a leghatékonyabban kezelni.


Jelentkezz te is!

A jelentkezés egyszerű: ha 16 és 29 év közötti lány vagy, csak töltsd ki a jelentkezési lapot a tunderszepek.hu-n! Saját fotókkal is nevezhetsz, de akkor sem kell lemondanod a versenyről, ha nincs saját képsorozatod, hiszen ingyenesen elkészítjük a portfóliód. Ezután keresni fogunk, ha bekerültél az első fordulóba.

(A borítóképen: Harmóniában a kéz és a láb körmei)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!