Helyi közélet

2008.12.12. 11:03

Munkahelyek – mit tesznek a polgármesterek Borsodban?

<p>Miskolc, Mezõkövesd, Felsõzsolca, Alsózsolca – Mit tudnak tenni, tesznek-e a polgármesterek annak érdekében, hogy megmaradjanak a munkahelyek Borsodban?</p>

Polgármestereket kérdeztünk arról, van-e tervük, illetve vannak-e eszközeik, és ha igen, melyek ezek, arra, hogy segítsék az általuk vezetett településen a munkahelyek megtart(at)ását.

„Miskolcon örömteli...”

Káli Sándor, Miskolc polgármestere elmondta: „Munkám során sokszor találkozom a Miskolcra betelepült és a helyben létrejött nagyobb vállalkozások képviselõivel, és a beszélgetéseink során szóba kerül a munkahelyek kérdése is. Ezzel kapcsolatos felvetéseiket, javaslataikat mindig köszönettel veszem, és lehetőségeimhez mérten én is segítem őket, ha a munkahelyek megtartásáról, vagy éppen a munkahelyteremtésről van szó. Ebben a mai nehéz helyzetben, amikor egyik napról a másikra több száz munkahely szûnik meg az ország nagyvárosaiban, Miskolcon örömteli, hogy munkahelyek jönnek létre, például a Bosch helyi gyárában, és a nagy nemzetközi kereskedelmi láncok Miskolcra települése is több száz embernek jelentett az év vége előtt új munkahelyet. Ez nem jelenti azt, hogy nincs lemaradásunk ezen a területen. Ezért is fogadtuk el a múltkori közgyűlési ülésen a helyi befektetés-ösztönzési rendeletünket, melynek közvetlen célja a Miskolcon már jelen levő, illetve letelepülni szándékozó vállalkozások munkahelyteremtő fejlesztéseinek ösztönzése és támogatása. De ide sorolnám azt is, hogy novemberben a helyi vállalkozások fejlesztése és a befektetők, megtartása érdekében együttmûködési megállapodás jött létre a Miskolc Holding Zrt. és a megyei kereskedelmi és iparkamara között.”

Adómérték-csökkentés

Tállai András azzal kezdte válaszát, hogy a munkahelyteremtés segítése, ösztönzése folyamatos tevékenység részéről és a hivatal illetékesei részéről.
Olyan környezetet igyekeznek kialakítani – mint mondta, eredményesen –, amely vonzó a befektetőknek, és ott tartja õket Mezőkövesden. Erre példaként említette, hogy az idén adtak át a városban egy négycsillagos szállót, hogy a mezőkövesdi ipari üzemek közül számos helyen bővítik a kapacitásokat.
Ugyanakkor számolni kell azzal, hogy ha csökken az árbevétel, csökken a helyi adó nagysága is. A polgármester hozzátette: a munkahelymegtartás egyik eszköze, hogy indokolt esetben fizetési könnyítést kapnak a cégek.
Fehér Attila, Felsőzsolca polgármestere nevek említése nélkül elmondta: ipari parkjukban nem egy cég bővítésre készül, ami természetesen a munkahelyek számának növekedésével jár. Igaz, van olyan cég is, amely három hétre bezárt, mivel csökkent a rendelésállomány. A polgármester szinte napi kapcsolatban áll a vállalkozások vezetőivel, és bár kedvezményt nem tud adni, mégis van eszköz a kezében. Ilyen az adómérték-csökkentés.
Zsiros Sándorné, Alsózsolca polgármestere hangsúlyozta: „Érdekünk, hogy megmaradjanak a vállalkozások, azon vagyunk, hogy bővítsük az ipari parkban megtelepedett külföldiek számát. Illetve: a meglevők bővítsék kapacitásukat. Egyebek között azt tudjuk kínálni, hogy az ügyintézést, az adminisztratív teendőket maximálisan felgyorsítjuk, segítjük. Kapcsolataink révén is remény van arra, hogy lesznek fejlesztések Alsózsolcán.”

Kapcsolódó cikkek:

  • Tömeges elszegényedés Borsodban
  • "Belváros I.: miskolci milliárdok
  • Autóipari recesszió: elbocsájtások a Shinwánál
  • Leépítés helyett fejlesztenek Tiszaújvárosban
  • Nálunk év elején várhatók elbocsátások
  • Válság a tőzsdéken 
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában