Magyarország

2011.09.12. 09:47

Októberben eldőlhet a Golgota sorsa

New York, Debrecen - Egy hónapos gondolkodási időt kért Pákh Imre a konkrét vételi ajánlatot követően.

New York, Debrecen - Egy hónapos gondolkodási időt kért Pákh Imre a konkrét vételi ajánlatot követően.

 Csak annyit árulhatott el Pákh Imre, hogy 3-4 milliárd forintnak megfelelő dollárt ajánlottak a vevők szeptember 8-i New York-i találkozásukkor Munkácsy Golgota című képért. Amint arról már beszámoltunk a Napló augusztus 29-i számában egy amerikai vevő szeretné megvenni a trilógiát.

– Abban egyeztünk meg, hogy addig nem beszélek a konkrét ajánlatról, amíg le nem telik az a 30 napos gondolkodási idő, amit kértem tőlük – mondta telefonon az amerikai milliomos műgyűjtő a tárgyalást követő napon a Hajdú-bihari Naplónak.

Kósával, Bodóval tárgyalna

A még New Yorkban tartózkodó Pákh Imre a kitűzött időpontig mindenképpen hazalátogat, hogy megbeszélhesse az ajánlatot a kép felett diszponáló – általa létrehozott – Munkácsy Alapítvány kuratóriumával. Megjegyezte: továbbra sem szeretne a döntésükkel szembe menni, de azért, ha hazajön Kósa Lajossal és Bodó Sándorral is összedugná a fejét, hogy kitaláljanak valami okosat.

– Továbbra sem anyagi jellegű megoldásra gondolok, mert nem várom el az államtól, hogy ebben a helyzetben megvegye a képet, tudom, nincs is rá pénz. Nem akarom, hogy kényszerítve érezzék magukat, de most már minél hamarabb be kell indulnia a megmentési akciónak – hangsúlyozta.

Arra a kérdésre, hogy mi lenne számára elfogadható megoldás, továbbra sem tudott pontos választ adni. Mint mondta, a lényeg, hogy a képek együtt maradjanak, itt Magyarországon. – Debrecenben, a Déri Múzeum egyfajta szent hellyé vált, onnan vétek elmozdítani a képeket. A város sem lenne már az igazi a Munkácsy trilógia nélkül – tette hozzá.

Leírnák az adójukból

Mint kiderült, nem kell azonban aggódni a trilógiát alkotó harmadik, kanadai tulajdonban lévő kép sorsáért. – A vevő megígérte, hogy ezalatt a 30 nap alatt nem tesz ajánlatot a Krisztus Pilátus előtt-re. Egyébként is egyértelművé kezd válni az, hogy a Hamilton Galéria képe az enyém nélkül nem kell nekik – nyugtatott Pákh Imre. A legnagyobb Munkácsy gyűjtőként is ismert milliomos arról is beszélt, a vevők, azaz egy gazdasági társaság valóban az evangélikus egyházhoz közeli. – Annak a vallásnak több mint 100 millió hívője van, s csak Amerikában közel 45 ezer temploma – jegyezte meg. – Van az ügynek azonban egy pikantériája, a társaság ugyanis, ahogy megveszi a képet, az egyháznak adományozza. Emiatt viszont a kép vételi árának a felét visszaigényelheti az adóból, tehát így már különösen érthető, hogy miért éri ez meg nekik – magyarázta az általa zseniálisnak minősített elképzelést. Elmondta továbbá, hogy a vevők valóban szeretnék megutaztatni a képeket Amerikában, majd pedig kiállítani az egyik megatemplombukban.

– S tényleg jártak Budapesten, többször is. De, van közöttük olyan is, aki még az USA-ban látta kiállítva a képeket a 60-as években, Wanamaker áruházában – tette hozzá Pákh Imre a Naplónak adott exkluzív nyilatkozatában.


Kapcsolódó cikkek:


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!