Tokaj hírei

2018.02.23. 18:19

Tokaj, a magnetikus város vonzza a turistákat

Tokaj - Tokaj különlegesen erős vonzerővel bírt minden időben.

Tokaj - Tokaj különlegesen erős vonzerővel bírt minden időben.

A vízi sportok szerelmeseire is fókuszáltak a tokaji fejlesztések során. Már feltöltötték vízzel a medencéket és már fűtik az épületet, hamarosan megnyitja kapuit a látogatók előtt a tanuszoda, mely kiemelt állami beruházásként épült Tokajban. Itt fognak úszásoktatásban részesülni a térség iskolásai és az uszodai funkción túl a nyári és napsütéses időszakokban strandként is üzemel majd a létesítmény. Egy elkerített füves, szabadtéri részen napozhatnak is majd a pihenni vágyók.

Tokaj kisugárzását egyértelműen meghatározza a csodálatos sétálóutca.” Posta György

Vízitúrák

A régi Tisza túrák hangulatát újra felidézik Tokajban, a vízitúra bázis három ütemben valósul meg és kikapcsolódási, sportolási lehetőséget fog biztosítani a kalandvágyó amatőröknek és a nagy álmokat dédelgető profiknak is. A tokaji önkormányzat és a Magyar Kajak-Kenu Szövetség együttműködésével megvalósuló bázis fejlesztésének harmadik ütemére is megvan a fedezet. A tervek szerint májusra már körbekerítik a kempinget és Posta György polgármester szerint könnyen lehet, hogy már idén nyáron is több ezer turistát vonz majd Tokajba ez a vizes beruházás, melynek fenntartója a kajak-kenu egyesület lesz.

1,7 milliárd forintból korszerűsítik még idén az Erzsébet királynő hidat, melynek belváros felőli oldalán alakítják ki a kerékpáros konzolt, a másikon pedig a gyalogost, a beruházás érinti a körforgalom átalakítását is.

Polgári miliő

– A végeredmény csodálatos lesz, lenyűgözőek a látványtervek, de a rekonstrukció idejére szükség lesz a tokajiak türelmére, hiszen jelentős változásokat okozhat mindez a közlekedésben – mondta Posta György, Tokaj polgármestere, aki bízik benne, hogy már tavasszal elkezdődnek a híd körüli munkálatok is.

A település vezetője számtalan győztes pályázatról, nagyberuházásról fejlesztések egész soráról számolt be. Több száz millió forintot nyert a város energetikai korszerűsítésekre, nyílászáró cserék lesznek az általános iskolában, megújul két parkoló és bővítik a térfigyelő kamerarendszert is. Megszépül a zsinagóga előtti tér a Dózsa György utca és számos belvárosi műemlék jellegű épület homlokzata is megújul.

A történelmi városmagot érintő fejlesztéseknél kiemelt szempont volt, hogy itt a 21. századi modern stílus nem kaphat teret, mert a 19. századi polgári miliőt idéző építmények illeszkednek Tokaj arculatához.

Tokaj az egyik legmagnetikusabb magyar település, itt minden kor embere megtalálta a számításait. Ez a vidéki település mindig dinamikusan fejlődött, itt igen hamar elindult a polgárosodás is.

Bodrog-parti sétány

– Fontos a modernizáció, ki is aknázzuk, amit csak lehet, ezt bizonyítják az energetikai fejlesztések is, de Tokaj kisugárzását egyértelműen meghatározza ez a csodálatos sétáló­utca, ezek a gyönyörű, ízléses polgári épületek, ezek a hangulatos utcácskák higgyék el, nincs még egy ilyen gyönyörű város ezen a világon – érvelt a polgármester, aki szerint meg kell őrizni a város építészeti kincseit, és újabb száz évre meg kell erősíteni az egy-kétszáz éves épületeket.

S valóban a világhírűen finom borok mellett Tokajban mindent megtalálunk. Aki egyszer ellátogat ide, az általában visszajár ebbe a magnetikus városba, ahol két folyó is találkozik. A közúti híd és a kompkikötő között alakítják majd ki pályázati forrásból a Bodrog parti sétányt, amely várhatóan tovább fokozza majd Tokaj turisztikai vonzerejét. Csobajjal és Tiszaladánnyal közösen is nyert Tokaj pályázatot, így mind a három településen új lakóotthonok épülhetnek.

Rengeteg fejlesztés lesz itt a világörökség részeként nyilvántartott kultikus területen, de az ide vezető utak állapotán is illene javítani, hisz autóval közlekedni a különböző települések között szó szerint megrázó élmény, a hepehupás utakon akkora kátyúk vannak, amelyek képesek elriasztani a drága autóval érkező külföldi turistát.


Az emberséges szolgabíró

Tokaj egykori szolgabírójának készített emléktáblát a zsidó hitközség, amelyet a régi hivatal előtti közterületen fognak elhelyezni, mert úgy vélik, bátorsága példaként kell, hogy szolgáljon az utókor számára. Jeddi Fejér Andor megtagadta a zsidók deportálására vonatkozó utasítást, életét is kockáztatva szembe mert szállni a hatalommal és lemondott hivatali tisztségéről is.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!