Tokaj hírei

2018.02.18. 09:12

Csak a nagy hidegek ne jöjjenek a szőlővesszőkre

Tokaj - Tokaj-Hegyalján a tél eddig nem okozott kárt a növényekben.

Tokaj - Tokaj-Hegyalján a tél eddig nem okozott kárt a növényekben.

Felemás arcát mutatta eddig a tél Tokaj-Hegyalján. Mint a furfangos lány a mesében, hozott egy kis havat, meg nem is, hozott egy kis hideget, meg nem is. Pedig a hideg kell a szőlőben is télen. Nem azért, hogy elfagyassza a szőlőt, hanem hogy a gyümölcs ellenségeiben kárt tegyen.

Fokozott védelem

– Az idei tél a szőlőben semmilyen fagykárt nem okozott – mondja Prácser Miklós, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke. – Ez egyrészt jó hír, mert egy extrém hideg időjárás meg tudja tizedelni már előre az idei termést. Másrészt pedig nem túl jó hír, hiszen ebben a viszonylag enyhe időjárásban a szőlő kártevői nyugodtan átvészelik a talajban ezt az időszakot. A tavasz beköszöntével ezek a kártevők szinte maradéktalanul jelen lesznek a szőlőkben, ami azt jelenti, rügyfakadás idején a megszokottnál még jobban oda kell majd figyelni a növényvédelmi munkákra. A gyakoribb és intenzívebb permetezés pedig megnöveli a gazdák költségeit, de ezt a befektetést a reménybeli termés érdekében muszáj lesz megtenni. Attól, hogy a tél nem tombolta ki eddig magát, nem jelenti azt, hogy a tokaj-hegyaljai szőlők már nincsenek veszélyben.

Mély nyugalom

– A szőlő télen mély nyugalmi állapotban van – mondja Prácser Miklós –, azaz viszonylag nagy hidegeket is képes átvészelni komolyabb károsodás nélkül. Most azonban február közepén a szőlő lassanként az úgynevezett kényszernyugalmi állapotba kerül, azaz lassan a növény felkészül a tavasz beköszöntére, a rügyfakadásra. Ebben az állapotban a növény már érzékeny a nagyobb fagyokra, ami nagy kárt is okozhat az ültetvényeken. Folyamatosan figyeljük a középtávú meteorológiai előrejelzéseket, amelyek szerint nagyon nagy hidegekre már éjszakánként sem kell számítani, így a fagyveszély talán nem fenyegeti a tokaj-hegyaljai szőlőket.

Készülnek

Prácser Miklós kérdésünkre még elmondta, a munkák a tél folyamán is folyamatosan zajlottak a szőlőkben, időarányosan jól állnak a metszésekkel, a gazdák többsége már elkezdte a felkészülést a tavasszal esedékes munkákra.

- BG -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!