Tokaj hírei

2017.05.07. 18:47

„Mint egy szép tavaszi nap”

Tarcal - Voltak, akik Baranyából és Csongrádból keresték Tarcalon a bűbájt, de legalábbis a finom bort.

Tarcal - Voltak, akik Baranyából és Csongrádból keresték Tarcalon a bűbájt, de legalábbis a finom bort.

Ez nem boszorkányság! – ezt ígérték a múlt hétvégi tarcali Bűbájos Hétvége szervezői a hosszú hétvégére. Valóban nem volt az: április 29. és május 1. között ismét jókedvvel, vidámsággal, színvonalas programokkal és nyitott pincékkel készültek a vendégek fogadására.

A jó édes bor olyan, hogy ha belekortyolsz, mindent érzel." Keller Hanna

– A fesztiválért, a helyért és Tokajért jöttünk – mondta Somogyi Tamás, aki Komlóról érkezett a borvidékre. – Szeretjük a bort, több éve járunk Badacsonyba. Hegyalja azonban távol van tőlünk, most tudtuk először megnézni a helyet. Egyelőre nincs kedvenc borvidékem, most fedezzük fel sorra.

Csodás látvány és levegő

Tamáséknak a vasárnap volt a harmadik napjuk, és mint elárulták, Tokajban, egy kempingben szálltak meg.

– A csapatból ketten elmentek az aggteleki cseppkőbarlangot megnézni – tudtuk meg. – A terepet interneten mértük fel, a Bűbájos Hétvégére is ott leltünk rá. Eddig kellemes meglepetés minden, hihetetlenek a pincék, be is vásároltunk rendesen, kellemesen csörren a hátizsák.

Keller Hanna is komlói, neki is nagyon tetszett a hely, és elárulta, hogy ő az édes bort szereti.

– A jó édes bor olyan, hogy ha belekortyolsz, akkor mindent érzel. Mint egy szép tavaszi nap, amikor süt és jó kint lenni – merengett el Hanna, akikkel voltak szegedi barátok, vendégek is.

Német Mária érdeklődésünkre elmondta, hogy nagyon tetszik neki a Tokaji borvidék, és szeret kirándulni.

– Ez egy felfrissülés is, kitörni a panelrengetegből jó. Csodás a látvány és a levegő – jelentette ki a szegedi hölgy. – Mondjuk én kevésbé vagyok boros, de a társaságért mindent. A munkahelyen lesz mit mesélnie mindenkinek, ám persze addig is posztolgattunk becsülettel.

Boszorkányszombat, májusfa

És hogy miért ekkor tartják a Bűbájos Hétvégét? A szervezők szerint nem véletlenül rendezik meg éppen április utolsó és május első napjaiban. Ez a dátum két okból is különleges. Egyrészt azért, mert bizonyos hiedelmek szerint ekkor volt a boszorkányszombat, másrészt azért, mert a régi magyar hagyomány szerint május elsejére virradó éjszaka a legények szalagokkal díszített májusfát helyeztek a választott leány kapujához, így adván a lány tudtára érzelmeiket. Akárhogy is: mindegyik program középpontjában Tarcal legnagyobb kincse, a tokaji bor állt.


Program évszakonként

Berzsényi Brigitta a Szedmák Pince képviseletében arról beszélt, hogy ők évszakokra lebontva rendeznek programokat a Bűbájos Hétvége mellett. „Összefogással sokkal több dolgot el tudunk érni. Összeültünk, terveztünk, hogy két családi pincészettel és egy panzióval tulajdonképpen mindenkinek elérhetőek legyünk. Fontos, hogy ne csak egy évben egyszer, hanem mondjuk hosszú hétvégeken is.” – tudatta. Kiderült: a tavasz talán a legerősebb, és egyre több a család és a fiatal is érdeklődik a borvidék iránt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!