Tiszaújváros hírei

2018.09.12. 12:10

Elindult a MOL-csoport történetének legnagyobb organikus beruházása Tiszaújvárosban

Budapest, Tiszaújváros – Mérföldkőhöz érkezett a MOL-csoport stratégiai projektje, a poliol-beruházás. A vállalat a thyssenkrupp Industrial Solutions AG képviselőivel aláírta a poliol üzem tervezési, beszerzési és kivitelezési feladataihoz kapcsolódó szerződéseket. A beruházás 200 munkahelyet teremt majd a borsod megyei Tiszaújvárosban, a MOL-csoport magyarországi petrolkémiai központjában.

Budapest, Tiszaújváros – Mérföldkőhöz érkezett a MOL-csoport stratégiai projektje, a poliol-beruházás. A vállalat a thyssenkrupp Industrial Solutions AG képviselőivel aláírta a poliol üzem tervezési, beszerzési és kivitelezési feladataihoz kapcsolódó szerződéseket. A beruházás 200 munkahelyet teremt majd a borsod megyei Tiszaújvárosban, a MOL-csoport magyarországi petrolkémiai központjában.

  • A mai napon a MOL és a német thyssenkrupp vezetői aláírták a poliol üzemegységről szóló szerződéseket
  • Az 1,2 milliárd euróból megvalósuló üzem kivitelezése 2018 IV. negyedévében kezdődik
  • A projekt a MOL-csoport történetének legnagyobb organikus beruházása, amelynek köszönhetően az egyetlen integrált poliolgyártó lesz Közép-Kelet-Európában
  • A poliol az alapanyaga a poliuretánnak, amely az ipar „svájci bicskája”: szinte mindenhol hasznosítják az építőipartól a bútorgyártáson át az autóiparig, textiliparig.
  • Az aláírt szerződések a Tiszaújvárosban épülő poliol üzemegység teljes technológiai hátterét lefedik. Az aláírással így utolsó szakaszába lépett a MOL történetének legnagyobb organikus beruházása. A beruházás teljes összege 1,2 milliárd euró. A beruházás erősíti hazánk és ezen belül az egész észak-magyarországi régió versenyképességét. A felépülő üzemkomplexum kapacitása évi 200 kilotonna lesz, és mintegy 200 hosszútávon fenntartható munkahelyet teremt Tiszaújvárosban. A beruházás megvalósulásával a MOL-csoport lesz az egyetlen integrált poliolgyártó Közép-Kelet-Európában.

    A Tiszaújvárosban megvalósuló komplexum a tervek szerint 2021 második felében kezdheti meg működését. A földmunkák és a kivitelezési feladatok 2018 IV. negyedévében indulnak.

    A Magyar Kormány csaknem 12 milliárd HUF beruházási támogatással és 28 milliárd HUF adókedvezménnyel támogatja a projektet, amelyet az Európai Bizottság is jóváhagyott.

    Hernádi Zsolt, a MOL-csoport elnök vezérigazgatója elmondta: „A poliol projektre vonatkozó végső beruházási döntés és a megvalósításhoz kapcsolódó újabb szerződések aláírása mérföldkő a 2030-ig tartó stratégiánk végrehajtásában. Partnerünkkel, a thyssenkrupp Industrial Solutions-szal közösen a legfejlettebb, a leghatékonyabb és a környezetet leginkább kímélő technológiát használjuk majd. Az új üzem nemcsak a profitabilitásunkat erősíti, de belépőt is jelent a vegyipar újabb, még több lehetőséggel kecsegtető területeire.”

    Marcel Fasswald, a thyssenkrupp Industrial Solutions ügyvezető igazgatója a következőket mondta a megállapodásról: „Az új poliol komplexum nemcsak a MOL-csoport és Magyarország számára kiemelt projekt, hanem nekünk is. A már bizonyított technológiák és az innovatív megoldások ötvözésével közösen új mércét állítottunk fel a hatékonyság, a környezetvédelem és az automatizálás terén. Várakozással tekintünk a további együttműködésre, és büszkék vagyunk arra, hogy a vegyipari üzemek tervezésében, és a hasonló nagyberuházások kezelésében szerzett több évtizedes tapasztalatunkkal segíthetjük a projektet. E mellett a poliol projekttel tovább erősítjük a thyssenkrupp üzemtervezési üzletágát is.”

    Röviden a MOL-csoport petrolkémia üzletágáról

    A MOL-csoport 2030-as stratégiájával összhangban a féltömegcikkek és speciális vegyipari termékek irányába bővíti petrolkémiai értékláncát, így a közép-kelet-európai régió vezető vegyipari szereplőjévé válhat. Széles körű alkalmazási lehetőségeinek köszönhetően a poliéter poliol – amely a poliuretán habok alapanyaga – jelenti a MOL petrolkémiai fejlesztéseinek fő irányát. Felhasználja például az autó-, az építő-, a csomagoló- illetve a bútoripar is. A MOL célja, hogy a teljesen integrált értékláncára, legkorszerűbb technológiai eszközeire és a kimagasló szolgáltatási színvonalára építve a régióban működő poliuretán termelők stratégiai partnere legyen.

    A MOL-csoportról

    A MOL-csoport egy integrált, nemzetközi olaj- és gázipari vállalat, budapesti központtal, mely 26 000 fős nemzetközi és dinamikus munkaerejével több mint 30 országában van jelen és több mint 100 éves iparági múlttal rendelkezik. A MOL kutatási és termelési tevékenységét több mint 80 éves szénhidrogén-ipari tapasztalat támogatja. Jelenleg 8 országban végez kitermelési tevékenységet és 13 országban rendelkezik kutatási eszközökkel. A MOL-csoport négy finomítót és két petrolkémiai üzemet működtet integrált ellátási lánc menedzsment keretében Magyarországon, Szlovákiában és Horvátországban, kiskereskedelmi hálózata pedig közel 2000 töltőállomást számlál Közép- és Délkelet-Európa 9 országában.

    MOL Magyarország Kommunikáció


    [related-post post_id="3981600"]

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!