Tiszaújváros hírei

2016.04.22. 09:49

Volt egyszer egy TVK Szabadidőközpont - "Nyáron bikiniben csúszkáltunk"

Tiszaújváros - Ma már autók parkolnak a korábban nyáron is működő tiszaújvárosi jégpályán.

Tiszaújváros - Ma már autók parkolnak a korábban nyáron is működő tiszaújvárosi jégpályán.

„Fürdőgatyában koriztunk 30 fokban, isteni volt.” „Miskolcról is ide jártunk, de jó is volt!” „A nyári korcsolyázás fürdőruhában. Felbecsülhetetlen élmény volt. Nem tudtam, hogy már semmi sincs belőle.” Ilyen hozzászólások fogadták azt a három fényképet, amit egy héttel ezelőtt tettünk közzé az Észak-Magyarország Facebook-oldalán az egykori TVK Szabadidőközpont – jégpálya, úszómedence, csúszda – jelenlegi állapotáról.

Elképzelhető, hogy a sportcentrum területén jégpálya lesz. Bráz György.

Pontosabban arról, hogy lényegében már csak romjaiban létezik a szebb napokat megélt és közkedvelt tiszaújvárosi létesítmény.

Igazi kuriózum

Egykoron az akkor még állami tulajdonban lévő Tiszai Vegyi Kombinát építette fel a szabadidőközpontot egy tetszetős és korszerű úszómedencével, amelyhez egy akkor még ritkaságszámba menő csúszda is csatlakozott, amelyre nem kellett külön díjat fizetni annak, aki használni szerette volna. Egyik olvasónk, Martinovszky Tamás a Facebookon így emlékszik erre: „Emlékszem, amikor az öregemmel sorba álltunk a nagycsúszdára várva és falazott, hogy fel tudjak szaladni csúszni, mert nem voltam 14 éves. Utána meg a koripályán hason csúszás a jégen a fagyos vízben. Állati volt”.

Az olvasónk által említett jégpálya volt azért a csúcs, amit e sorok írója is előszeretettel használt nyaranta. Egy szál úszónadrágban vagy bikiniben lehetett róni korcsolyával a köröket.

Az ammónia segített

A jégpálya üzemeltetése olcsó volt, hiszen a hűtéséhez a TVK melléktermékét, az ammóniát használták fel. Nem kellett más, mint egy csővezeték a gyárból és már készülhetett is a kiváló műjég. A város műkorcsolyázó Európa-bajnoka, téli olimpikona, Sebestyén Júlia is itt gyakorolt hosszú ideig.

Az első problémák akkor jelentkeztek, amikor megszűnt az ingyenes ammónia, saját hűtőhálózattal pedig már lényegesen drágább volt az üzemeltetés. A komplexumot üzemeltetésre egy magánvállalkozás vette át, akik – ahogy emlékszünk rá – lényegében 2005-ig tudták üzemeltetni a szabadidőközpontot. Akkor volt a műjégpálya utolsó idénye. Azóta lényegében az enyészeté az egész.

A terület a közelmúltban egy szállítmányozási vállalkozásé lett, amely a használaton kívüli jégpályát – nem elítélhető módon – parkolónak használja, és a területen tárolja nagy teherautóit is.

Lehet új jégpálya?

A komplexumról megkérdeztük Bráz Györgyöt, Tiszaújváros polgármesterét, aki elmondta, hogy sajnálja, ami a szabadidőközponttal történt, de az nem tartozott az önkormányzat hatáskörébe.

Mint elmondta, az önkormányzat nemsokára foglalkozik a sportcentrum területének rendezésével, a kihasználatlan részek hasznosításával. Ha minden jól megy, van esély arra, hogy egy kisebb, a közönség igényeit kielégítő műjégpálya épüljön a város égisze alatt.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!