Tiszaújváros hírei

2010.12.15. 20:38

Újratervezés, koncepcióváltás Tiszaújvárosban

<p>Tiszaújváros - A testület 7 igen, 2 nem és 1 tartózkodó szavazat mellett elfogadta az önkormányzat 2011. évi költségvetési koncepcióját.</p>

Mint Tiszaújváros internetes portálján olvashattuk: a polgármesteri összefoglaló szerint a 2011-es esztendő az újratervezés, az új koncepcióalkotás éve lesz. A megkezdett folyamatokat tovább kell vinni és a végrehajtásig jutó projektek forrását a költségvetésben meg kell tervezni. Fontos elem a távfűtött lakások fűtéskorszerűsítésének folytatása, ám gondot okoz, hogy a kormány a 2011. évi költségvetésben ezt lenullázta, csak a megkötött szerződések kifizetésére különített el forrást. A kormányzat egyébként is sok kritikát kapott bejelentett és tervezett intézkedései miatt, melyek komoly kockázatot rejtenek magukban, s bizonytalanná teszik az önkormányzati költségvetések tervezését.

A "jövő városa" céljai

A képviselő-testület álláspontja szerint a költségvetés előkészítéséhez megfogalmazott korábbi alapelveket továbbra is érvényesíteni kell, takarékos, biztonságos működtetés mellett a kötelezően ellátandó feladatok, a szociálisan rászorulók támogatása élvez prioritást. A „jövő városa”céljának elérése érdekében a testület folytatni kívánja a megkezdett és finanszírozható beruházásokat. Egyebek mellett folytatódik a közterületek rehabilitációja, a városközpont arculatának átalakítása, a távhő-rekonstrukció. A koncepció tartalmazza a Tiszaszederkény-Tiszaújváros közötti kerékpárút megvalósítását, járdaszakaszok építését, kiemelt gyalogátkelők létesítését az Örösi és a Szederkényi úton.

Számokkal, összegekkel nem szolgál a koncepció, csupán azt rögzíti, hogy a források köre nem változik, mindössze a vállalkozók kommunális adója szűnik meg. Az önkormányzat az egyéb adónemekben nem tervez emelést, de a 2010. évi alacsony bázisidőszakot követően növekvő adóbevétellel számol. A normatív hozzájárulások szinte valamennyi feladat támogatása esetén megegyeznek a 2010. évi fajlagos összeggel.

Javaslatok a vitában

A vitában a Fidesz képviselői nehezményezték a kormányzatot ért kritikákat, ugyanakkor több konkrét javaslatot is tettek. (Kresz-park rehabilitációja, parkolók építése, még egy kéttannyelvű osztály indítása, Fecskeház létesítése, stb.) Kiss László, a Városért Egyesület képviselője ugyanakkor a közterület-rehabilitáció felfüggesztését kérte és azt, hogy ne szerepeljen a koncepcióban a szederkényi kerékpárút megépítése. E javaslatokat a többség – mondván, hogy a költségvetés tárgyalásakor vissza lehet rájuk térni – nem fogadta el.

TU-FL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!