A padokon alszanak, és a bokorban vécéznek Miskolcon

Akt.:
A Szent Anna tér környékéről érkezett a panasz: padon élnek a hajléktalanok
A Szent Anna tér környékéről érkezett a panasz: padon élnek a hajléktalanok - © Fotó: Ádám János
Miskolc – Hajléktalanok jelenlétére panaszkodnak a Szent Anna tér környékén élők.

Tarthatatlan helyzetre hívták fel a figyelmet a miskolci Szent Anna tér környékén élők. A problémák körülbelül egy éve kezdődtek, amikor hajléktalanok nézték ki maguknak az árvízi emlékmű környékét. Tulajdonképpen odaköltöztek. Az emlékmű mellett található két padon üldögélnek nap mint nap, az egyik este tüzet is raktak, mert főztek volna valamit. Éjszakai szállásuk a templom melletti terület, ahová szivacsokat és ágyneműt is vittek maguknak. Az illemhelyük, az ott élők nagy felháborodására, a közeli bokrok. Olykor a házak között épült játszótéren is üldögélnek, máskor a villamosmegállóban telepednek le, vagy a szemközti téren. Minderről Juhász Katalin számolt be lapunknak, aki a Szent Anna tér közelében lakik egy társasházban. Mint mondta, a környéken valószínűleg azért lett több a hajléktalan, mert itt lehetőségük van a kéregetésre. Vasárnap délelőtt, mise után a Szent Anna templomnál, máskor a közeli boltnál.

Joguk van

– Többször szóltunk a közterület-felügyelőknek, de igazából nem történt semmi változás. A felügyelők azt mondták, hogy minden állampolgárnak joga van közterületen tartózkodni. Amíg nem kapják rajta őket italozáson vagy dolguk végzésén, addig nem lehet őket megbüntetni – sorolta Katalin.

Hozzátette: csütörtökre azonban hirtelen csoda történt. A hajléktalanok zavaró jelenlétét ugyanis jelentették a terület önkormányzati képviselőjének, Hollósy Andrásnak is, aki tegnapra ígérte, hogy megvizsgálja a helyzetet, és beszél a lakókkal. Erre hirtelen eltűnt minden hajléktalan, minden kosz és szemét a környékről, még az alvás célját szolgáló szivacsokat és ágyneműket is elvitték valakik.

Csütörtök délelőtt ott jártunk, és most mi sem láttunk hajléktalanokat. Az egyik bokor alatt találtunk csak szemetet, ahonnan orrfacsaró bűz áradt.

Nem egyedi problémáról van szó. A város több pontján is hajléktalanokba botlunk nap mint nap. A Centrum áruház környékén és a Városház téren is rendszeresen kéregetnek, a földön vagy a padokon alszanak.

De mi lenne a megoldás? – kérdeztük a miskolci önkormányzattól. Várjuk a válaszokat.

Hegyi Erika


Elviszik onnan a padokat

Csütörtökön lakossági fórumot tartott a Szent Anna tér környékén Hollósy András önkormányzati képviselő. Mint mondta, folyamatosan kapcsolatot tart a rendészekkel és a városgazda Kft.-vel. Ez utóbbi dolgozói időnkét rendbe teszik a problémás területet. Tegnap arról született döntés, az árvízi emlékmű mellett található padokat eltávolítják, mivel azon gyakran üldögélnek és alszanak a hajléktalanok.

– Mire kezdődik az iskola, rend lesz a területen – fogalmazott a képviselő. De ha mégsem, a rendőrségtől kérnek segítséget. Október 15-étől egyébként szabálysértést követ el az, aki életvitelszerűen tartózkodik közterületen.


Budapest - Október 15-étől szabálysértést követ el az, aki életvitelszerűen tartózkodik közterületen. Az Országgyűlés pénteken 132 igen szavazattal, 54 nem ellenében igazította ilyen tartalommal az alaptörvényhez a szabálysértési törvényt. A jogszabály a hajléktalanokkal szemben speciá...

Budapest - Enyhítene az utcán élőkkel kapcsolatos szabálysértési változtatásokon az a kormánypárti módosító javaslat, amelyet csütörtöki ülésén fogadott el az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága. Ennek értelmében a rendőr 90 napon belül háromszor szólítja fel a hajléktalant a közterület elhagyás...Tapolca.
BOON.HU


hirdetés