Tapolca hírei

2013.03.20. 10:52

Összedőlt a kolostorromot védő sátor Miskolctapolcán

Miskolc - Bedőlt a miskolctapolcai kolostorromot fedő védőtető. A főépítész szerint a rendkívüli időjárás miatt.

Miskolc - Bedőlt a miskolctapolcai kolostorromot fedő védőtető. A főépítész szerint a rendkívüli időjárás miatt.Összedőlt faszerkezet, hókupacok, sár, az ásatási árokban több tízcentis víz. Ez a látvány fogadja most a látogatókat a miskolctapolcai kolostorromnál. Kedd éjjel ugyanis összedőlt az a védősátor, amely a hidegtől, fagytól, a téli időjárástól védte az eddig feltárt leleteket. Szerdán reggel a helyszínen találtuk Rostás László főépítészt is, aki szerint a rendkívüli időjárás, az eső és az erős szél, a ponyván megfagyó félméteres hó az oka annak, hogy a faszerkezet bedőlt.

A leletekben keletkezett kár? „Nem, mivel többszörös a védelem, a leletek geotextillel is befedték, amikor téliesítették a területet” – válaszolta Rostás László. Az ásatási árokban áll a víz, ez sem okozhat gondot? „Nem, maximum akkor, ha éveken keresztül így állna” – tudtuk meg.

Azt is megtudtuk: a szakemberek hamarosan megkezdik a védőtető megmarad elemeinek elbontását. „Ez egy ideiglenes tető volt, hamarosan egyébként is elbontottuk volna, így semmiképp nem építjük vissza a romok fölé” – hangsúlyozta Rostás László.

ÉM-NSZR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!