Támogatás a Mosoni-Dunának és a Szigetköznek

Átvállalja az önrészt a Mosoni-Duna rehabilitációjával kapcsolatos uniós pályázatoknál a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium. Ezt Fodor Gábor miniszter jelentette be szombat délelőtt Mosonmagyaróváron tartott sajtótájékoztatóján.

A tárca a Szigetköz fejlesztését is támogatja, amennyiben az érintettek egységes javaslatot tudnak kidolgozni.

A Mosoni-Duna rehabilitációja a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Környezet Energia Operatív Programjában szerepel. Ebben 12 milliárd forintot különítettek el a folyó és térségének fejlesztésére. Mivel ez a program nem került a kiemelt projektek közé, megvalósításra pályázni kell. Fodor Gábor elmondta: a minisztérium vállalja, hogy az uniós pályázatokhoz szükséges önrészt biztosítja. A tervek szerint a Mosoni-Dunát Rajkától Győrig fejlesztenék a turizmus és a környezetvédelem érdekében. A tervek szerint biztosítani kívánják a hajózhatóságot, valamint új kempingeket, hajókikötőket szeretnének kialakítani.

A Szigetköz térségével kapcsolatban Fodor Gábor azt kérte az érintett önkormányzatoktól, környezetvédőktől, civil szervezetektől és szakértőktől, hogy készítsenek el egy egységes javaslatot, amellyel mindannyian egyetértenek. A konszenzusos terveket – Fodor Gábor ígérete szerint – a minisztérium támogatni fogja. Mint azt Szentkúti Károly, az SZDSZ megyei elnöke a Független Hírügynökségnek elmondta, már készül egy ilyen javaslat, amelyet hamarosan a nyilvánosságnak is bemutatnak.