Friss hírek

2009.06.29. 10:39

TENISZ - A sikítozó játékosok elvonják az ellenfél figyelmét

<p>A sikítozó teniszezők elvonják az ellenfél figyelmét, és a most zajló wimbledoni tenisztorna női mezőnyében sokan élnek ezzel a fegyverrel - jelentette ki az amerikaiak egykori teniszcsillaga, Chris Evert hétfőn.</p>

A fehérorosz Victoria Azarenka és a portugálok fiatal tehetsége, Michelle Larcher de Brito nevezhető az idei torna "sikítozó királynőjének", az ő meccseiken hatalmas kiáltások tarkítják a labdameneteket. A Nemzetközi Tenisz Szövetségnek (ITF) sem tetszik a jelenség, ezért azt tervezik, hogy tiltani fogják a hangos kiáltásokat a mérkőzéseken.

Wimbledon kilencszeres bajnoknője, Martina Navratilova szerint a sikítozás jogtalan előnyhöz juttatja a teniszezőket, amellyel a klasszis egykori riválisa, Evert is egyet ért. Az amerikai - aki 18 egyéni Grand Slam címet nyert karrierje során - azt vette észre, hogy a nyögések a kulcsfontosságú ütéseknél erősödnek fel igazán.

"A nyögés egy dolog, de a fontos ütéseknél ezek a nyögések átcsapnak sikításba, ami nagyon zavaró" - árulta el megfigyelését Chris Evert. "A sikítás közvetlenül az ütés előtt jön. Ez az első, amit meghallasz, ez megzavarhatja a játékost, aki így könnyen elvétheti a labdát" - vélekedett az 1970-es, 80-as évek sztárja.

"Vegyük például Marija Sarapovát. Az egész meccs alatt nyög, de amikor fontos labdamenet van, a nyögése egyre jobban erősödik. Szerintem nagyon zavaró, ha egy ütés előtt sikítást hallasz" - fogalmazott Evert.

Az 54 éves klasszis szerint a 90-es években is küzdött hasonló problémákkal a sportág - elég csak Szeles Mónikára gondolni -, de most sokkal elterjedtebb ez a jelenség. "Mostanában szintem minden női játékos sikítozik. Nem tudom, hogyan lehetne megoldani ezt a problémát" - zárta le mondandóját Chris Evert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!