SZON - Jegyzet

2008.11.19. 12:20

Mindenki kisebbség

<p>Megesik, hogy az ember néha olyat mond, amit utóbb nem tenne, magánemberként talán elő is fordul, de állami hivatalban, többszörös szűrőn átengedve a kommunikációt nem fordulhat elő tévedés, vagy ha igen, akkor ott nagy baj van a szűrőkkel.</p>

Napokig vártam, hogy szól valaki Kállai Ernő nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosának, hogy amit mondott, az súlyos tévedés, egyszerűbben szólva hülyeség.

Fenti (közpénzünkből élő) úr azt találta mondani egy felmérésre hivatkozva, hogy a romákat lényegesen többször igazoltatják a rendőrök, mint ahogy azt a lakosságon belüli számuk indokolná. Esetenként előfordul, hogy etnikai alapon döntenek a rendőrök és gond van a rendőrségen belül a kisebbség anyanyelvének ismeretével.

Kezdjük mindjárt a végével. A cigány nyelv az egyik legszegényesebb szókincsű nyelv, a főiskolákon egyetemeken potyázni akarók épp emiatt teszik le a (!) nyelvvizsgát ebből. A gond az, hogy amúgy a cigány lakosságon belül a döntő többség sem beszéli ezt a nyelvet. Anyanyelvük a magyar, azt pedig úgy vélem a rendőrök megfelelően beszélik, ugyanis ők az általánostól alaposabban ismerik meg például a szlenget, az argót, a jogi nyelvet, mert munkájuk során ezt hasznosítják.

Az előállításról nem önmagában a rendőr dönt, hanem az egy eljárási folyamat, amit követ a beszállítás, kihallgatás, jegyzőkönyv, vizsgálat, előzetes letartóztatás indítványozása, esetleg rabosítás. Amikor többszörös visszaesők vagy a felnőttkoron még innen lévő helyszínen elfogott jómadarak röhögve távoznak a rendőrségről, mert a társszervek szerint nem volt elegendő ok a bent tartásukra, akkor a rendőr kétszer is meggondolja, hogy nyakába vegyen egy csomó munkát, aminek a végén még esetleges letolás várja. A rendőr nem hülye, nem évekre bebetonozott politikai bohóc.

A nagy gond a mondanivaló elejével, különösen annak sugallatával van. Ahogy a börtönökben felülreprezentáltak a roma etnikumhoz tartozni látszó állampolgárok, úgy alulreprezentáltak mondjuk az agysebészek között. Mennyire lenne nyugodt az ombudsmann úr, ha egy kórházban azzal fogadnák megoperáljuk, de miután kilenc nem roma etnikumhoz tartozó orvosunk már operál, itt egy ügyes roma ember, aki ugyan nem végzett még egy tanfolyamot sem, de vele fedi a lakosság összetételén belül az arányszám az etnikai mutatókat, önt ő fogja ellátni. Arról nem a rendőrség tehet, hogy az írott szabályokat az íratlan szabályok miatt felrúgó (egyszerűbben öntörvényű) bűnözők között a romák nem akarnak az etnikai összetétel szerinti arányban szerepelni. Mert az ombudsmann úr sugallata fokozottan  közveszélyes, ha ugyanis a rendőr a jövőben úgy strigulázna, hogy ma már elfogtunk egy roma és egy nem roma elkövetőt, így most addig romát nem kérdezünk nem igazoltatunk, amíg legalább nyolc másik nem romát el nem fogunk eljutnánk a sötét középkorig.

Barack Obama megválasztása után sokan azt feszegették mikor lesz Magyarországnak cigány miniszterelnöke? Ha jobban teljesít mint Gyurcsány Ferenc, akár holnap is! De vigyázat, a rasszisták résen vannak. Ne tessenek elfeledni, aki Obamára azért szavazott mert ő fekete, ugyanúgy rasszista, mint aki azért voksolt a másik oldalra, mert ott fehér volt a jelölt. Ha tehát a közbiztonságba belerángatjuk az etnikai hovatartozást, hamar teret nyerhet a rasszizmus, még akkor is, ha az egy országgyűlési biztostól indul is útjára.

Kapcsolódó cikkek:

 

- P.S. az adófizető kisebbséghez tartozó -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!