Van mire büszkének lenni a magyaroknak

Füzesséri József polgármester szegte meg az új kenyeret
Füzesséri József polgármester szegte meg az új kenyeret - © Fotó: ÉM
Szikszó – Kulturális programokkal és tűzijátékkal ünnepeltek Szikszón augusztus 20-án.

Délutántól egészen éjszakába nyúlóan különböző kulturális programokkal emlékeztek Szikszón az állam­alapításra és Szent István királyra. Ringer István tárogatóművész előadásával vette kezdetét az ünnepi műsor az abaúji kisváros Főtéren. Az ökumenikus Istentisztelet után a város polgármestere, Füzesséri József köszöntötte a sokaságot, és színpadra lépett a helyi Harangvirágkör és a Csikuska Néptáncegyüttes is.

Büszkék lehetünk

– Magyarnak lenni nem állapot. Magyarnak lenni magatartás – idézte Márai Sándort beszéde elején Füzesséri József, aki szerint, nekünk magyaroknak van mire büszkének lennünk.

– A magyar állam létrehozása, ez a korszakalkotóan hatalmas teljesítmény István király nevéhez fűződik. Itt véglegesen eldőlt, hogy sok más pusztai néphez hasonlóan mi nem tűnünk el nyomtalanul a történelem süllyesztőjében, hanem saját jogon bekerülünk az európai népek nagy családjába – hangsúlyozta az abaúji városvezető, aki ünnepi beszédében kitért arra is, hogy napjainkban is van mire büszkének lenni a helyieknek.

A Szikszón élők erősek

– Saját magunk megismeréséhez a múltunk megismerésén keresztül vezet az út. Minden egyes történelmi megemlékezés – a tiszteletadáson túl – gazdagabbá teszi jellemünket, elgondolkodásra késztet: vajon mi milyen úton járunk? Szikszó közössége mit tett, hogyan járult hozzá és hogyan járul hozzá a történelmi örökséghez? Amikor az ember parányi kis életét hozzáméri az évszázadokkal, évezredekkel ezelőtt itt élt emberek sorsához, valami belső jó érzés járja át. Először is, hogy részese annak, amit az elődök tettek. Megerősítést kap arra az elgondolására: a Szikszón élők erősek, a közösségbe vetett hitük megkérdőjelezhetetlen, a saját tenni akarásuk, szorgalmuk előre viszi ezt a várost – sorolta.

Fejlődés, gyarapodás

– Szikszó történetéből tudjuk, itt is érvényesült az egyszer fent, egyszer lent elve, ezért is óriási öröm az, hogy az önök tenni akarásával, támogatásával, hitével olyan korszakot írunk, ami a fejlődés és gyarapodás fejezettel kerülhet be Szikszó történelmi nagykönyvébe – érvelt a polgármester, aki István király Imre herceghez intézett intelmeiből vett idézettel zárta gondolatait. Az ünnepi beszéd után könnyed dallamok következtek.

Este jól szórakoztak a történelmi dalok és az operett szerelmesei, mikor Farkas Tamás színművész, énekes és Zamatóczky Florianna elő­adásában a Szép vagy, gyönyörű vagy Magyarország című zenés műsor csendült fel, majd a Groovehause együttes adott koncertet. A Firefly Tűzzsonglőrök látványos show-műsora segített ráhangolódni az est csúcspontjára, a tűzijátékra, melyre nagy tömeg volt kíváncsi.

– JA –Szikszó.
BOON.HU


hirdetés