Szikszó hírei

2019.01.10. 17:27

Együtt lélegzik a fával Szikszón

Szikszó - Negyvenöt éve folyamatosan farag a szikszói alkotó.

Szikszó - Negyvenöt éve folyamatosan farag a szikszói alkotó.

Kerékgyártó nagyapját nem ismerte, ám műhelyében gyakran járt, magával ragadta a miliő, megigézték a fák megmunkálását szolgáló eszközök. Tizenévesen eljutott a sárospataki alkotótáborba, ahol értékes ismeretségeket kötött és több mester hatására kezdte el bontogatni szárnyait. Miskolcon a gépipari technikumban tanult, majd számos területen megállta a helyét, dolgozott értékesítőként és közmunkásként is. Már 45 esztendeje folyamatosan farag Mazúr József tősgyökeres szikszói népművész, akinek alkotásait a borsodi megyeszékhelyen és Abaúj-szerte is megcsodálhatjuk. Az ő kezét dicséri többek között Szikszón a Szent István és Aba Vezér szobor, a Betlehem, az Árvízi és az Új kenyér emlékmű.

Neje lelkes menedzser

Gyermekei örökölték tehetségét, Ákos fia kiválóan rajzol, adottságát tetoválóként kamatoztatja. Mazúr József szerencsésnek érzi magát, hisz voltak példaképei, ismert alkotók motiválták őt, míg manapság alig lehet valakitől tanulni, elhunytak a nagyok. Legtöbbet mégis feleségének köszönheti, aki türelemmel támogatja művészi tevékenységét. Neje lelkes menedzser, önfeláldozó hősiességgel viseli a zajt, a port és azt, hogy társa ideje javát a pincében tölti, ahol a misztikus, szakrális alkotások és a nyugalmat, békét és derűt sugárzó emberalakok születnek. Megrendelői között önkormányzatok és az ország számos szegletében működő egyházi közösségek is vannak. Görögkatolikus vallású, ám ökumenikus szemlélettel bír, áhítattal dolgozik a római katolikus és a református egyházak felkérésére is. Együtt lélegzik a fával, vésőjét az inspirációi vezetik és nem az ügyfél elképzelései.

Harmónia és finom derű

– Képtelen vagyok utasításokat végrehajtani, igyekszem a klienssel elfogadtatni a saját meglátásomat. Óriási az igény a kézműves tárgyak iránt, ám nehéz megfizetni ezt a munkaigényes műfajt. A magasabb szobrokon legalább két hónapig dolgozom – magyarázta József, aki nem szereti a kemény és zord arcokat, figurális alkotásaiból harmónia, béke és finom derű sugárzik. Még a kemény uralkodók vonásai is meglágyulnak vésője alatt. A szabadban lévő munkáit tölgyből a beltérieket gyümölcsfából készíti. József aktív tagja a Fügedi Márta alkotóközösségnek, már a népi iparművész címet is megkapta. A 60 éves fafaragó szeretné, ha végre az alkotásnak szentelhetné idejét, és nem kellene a megélhetés miatt egyéb munkákat elvállalnia. Miskolcon a Teleki Tehetséggondozó Kollégiumban január végéig megtekinthető tárlata.

ÉM-JA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!