Szikszó hírei

2018.06.26. 16:46

Dicsérettel csiszolnak Szikszón

Szikszó - Szankciók helyett a biztatást és motivációt alkalmazzák az abaúji iskolában.

Szikszó - Szankciók helyett a biztatást és motivációt alkalmazzák az abaúji iskolában.

A Szent Márton Katolikus Gimnáziumot és Általános Iskolát vezető Nyitrainé Jurácsik Antónia szerint életünkben a legfontosabb mozgatóerő a hit és a szeretet, erre az értékrendre építette fel sajátos pedagógiai módszerét, amely az eredmények tükrében úgy fest, működik. Egyre több országosan is elismert tehetséget ad ugyanis hazánknak ez a kisvárosi iskola, mely két éve a tanári kar és a szülők egybehangzó akaratának eredményeként vált egyházi intézménnyé. Antónia szerint nincsenek tehetségtelen tanulók, csak csiszolatlan gyémántok.

Sikerszemléletű oktatás

A sikerszemlélet dominál a szikszói oktatási intézményben, ahol számos hátrányos helyzetű csemetével hitetik el nap mint nap, hogy bármit elérhetnek az életben, ha kellő kitartással, szorgalommal rendelkeznek és, ha a vágyott cél túlmutat az egyénen és a közösség érdekeit is szolgálja.

– A nyári szünetet nálunk mindig megelőzi az évértékelés, ahol a legjobb teljesítményt nyújtó gyerekeket ünnepeljük. Nem szoktunk fukarkodni a jó szóval. Idén közel 300 diák és családjuk, tehát legalább 600 fő vett részt a jeles alkalmon – magyarázta az igazgató. Akitől megtudtuk, hogy egyik diákjuk Sallai Vivien Magyarország jó tanulója, jó sportolója lett, ezt a rangos elismerést egy miniszteri oklevél is megerősíti. Turóczi Réka lett az év tanulója, és a 11.a lett idén a legjobb osztály.

Turóczi Réka, hosszú évek óta kitűnő bizonyítványt visz haza. A kedvence a matematika és az angol.

– A matek a leglogikusabb tárgy, az angol, pedig a leghasznosabb, hiszen bármerre járunk a világon, jó esélyünk van rá, hogy használható a nyelvtudása annak, aki jól beszél angolul – érvelt Réka, a tizenhat éves kamasz, aki református, konfirmált is, mégsem bánja, hogy katolikus iskolában tanul.

– Mi kivettük a közösségi munkákból a részünket, sőt túltejesítettük a feladatunkat – reagált Kovács Nóra, akit arról kérdeztünk, miért pont azt az osztályt emelték ki, amelyikbe jár. Nóra elmondta, hogy tanulmányi idejük alatt kötelező 40 óra közhasznú munkát teljesíteni mindenkinek, ő és osztálytársai ezen már rég túl vannak, és annyira rákaptak a jótékony és olykor jópofa akciókra, hogy szenvedélyükké vált a szervezkedés. Bálokat és latin ritmusokat hoztak az abaúji kisvárosba, besegítenek az alsóvadászi polgárőrök munkájába is.

Katolikussá váltak

A Szepsi Csombor Márton nevű intézményből még csak két éve lett Szent Márton Katolikus Gimnázium és Iskola, de Jurácsik Antónia szerint több éves folyamat előzte meg a változást, és több éves folyamat eredménye lesz az is, mikor minden gyermekük hívő lesz.

– Jártunk közösen a Csíksomlyói búcsúban, ahol a zord idő ellenére beragyogta a lelkünket az összetartozás fénye. Korábban, míg nem voltunk keresztény intézmény, a nemzeti gyásznapunkon látogattunk erdélyi testvérvárosunkba, idén együtt ünnepeltünk a Kárpát-medence magyarságával, és azt kell mondjam, hogy azok a gyermekek is átérezték az esemény emelkedettségét, akik nem kapnak otthon vallásos nevelést. A csoda megérinti minden ember lelkét, de ez komoly folyamat, mire minden ízünkben keresztényé növünk – érvelt az igazgató.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!