Szerencs hírei

2018.06.30. 20:33

Az élményszerű olvasás: fontos Szerencsen

Szerencs - Folytatódik az olvasás népszerűsítése a Bolyaiban.

Szerencs - Folytatódik az olvasás népszerűsítése a Bolyaiban.

Az Eszterházy Károly Egyetem (EKE), Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI), az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum (OPKM), a Magyar Olvasástársaság (HUNRA) közreműködésével állománygyarapítási- és olvasásfejlesztési akciót hirdettek iskolai könyvtárak számára, ebben vett részt a szerencsi Bolyai János Katolikus Általános Iskola is. ­Háromszázezer forint értékben nyertek könyvcsomagot, ám ennek fejében öt olvasásnépszerűsítő programot kellett megvalósítani június 30-ig.

Meczóné Reviczky Beáta a tanintézmény könyvtárosa – mint a program megvalósítója – elmondta, hogy alapvető cél volt a kortárs gyermek- és ifjúsági irodalom olvasásának népszerűsítése, az élményszerző olvasás fontosságának hangsúlyozása.

Korosztályonként más

– Első nekifutásként elsősökkel tartottam felolvasást a mozgalmas részekre fektetve a hangsúlyt, mindezt úgy, hogy a kicsik a könyveket lapozgatták – tudtuk meg Meczóné Reviczky Beátától. – Következett Piret Raud észt származású író „Tóbiás és a 2. b című” kötete, ezt egy másodikos osztály meseszakköröseivel – térképes kereséssel, kérdésekkel, síkbábokkal, kedvenc jelenetek kidomborításával – dolgoztuk fel. Harmadik lépcsőben a Rákóczi-vár parkjába látogattunk a harmadikosokkal, itt csoportokat alakítva különböző, az elnyert könyvekhez kapcsolódó feladatokat oldottunk meg. Következett a „Tündérek, ha olvasnak…” elnevezésű foglalkozás, amelyen hetedikes lányok vettek részt. A Tündér­olvasó országos szövegértési verseny beszámolóját tartották meg az iskolai könyvtárban, amely szintén kortárs irodalmi művek feldolgozása révén került be a programba. Végül a „Gyerekzsűri” következett, itt a legnépszerűbb új, kortárs irodalmi műveket kerestük oly módon, hogy a gyermekek véleménylapokat kaptak a kötetek kölcsönzésekor, és 1-10 pont között lehetett értékelni az elolvasott könyveket – néhány mondatban megfogalmazott véleményezéssel.

Mint az kiderült, a diákok és a pedagógusok is elégedettek voltak, a foglalkozások jó hangulatban teltek, ami előre­vetíti, hogy a jövő tanévben ismétlésre lehet számítani, tovább folytatják az iskolai könyvtár olvasásnépszerűsítő munkáját.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!