Szerencs hírei

2018.04.29. 17:12

A város napját ünnepelték Szerencsen

Szerencs - Szerencs bekerült ­Európa történelemkönyvébe.

Szerencs - Szerencs bekerült ­Európa történelemkönyvébe.

1605. április 17-20. között Szerencsen ülésezett a Magyar Országgyűlés. A rendek – a szabadságharc sikerein felbuzdulva – Bocskai Istvánt választották Magyarország fejedelmévé.

Húsz évvel ezelőtt ez a dátum szolgáltatta az alapot ahhoz a döntéshez, hogy a város napjaként, minden évben megemlékezzenek az 1605-ben megtartott történelmi eseményekről.

Koszorúzás, emlékezés

A hagyományoknak megfelelően az idén is koszorúzással indult a programsorozat, Szerencs önkormányzata, a testvérvárosok képviselői, tanintézmények vezetői hajtottak fejet Bocskai István szobra előtt. Az ünneplők a koszorúzás után a Rákóczi-várba vonultak, ahol dr. Gál András a Bocskai István Katolikus Gimnázium igazgatója hangsúlyozta, hogy méltán lehetünk büszkék Bocskai Istvánra, aki Európa szerte elismerten a keresztény megújulás tizenkét legnagyobb alakjának egyike. Gál András összefoglalta beszédében a történelmi korszak legfontosabb eseményeit, kiemelve, hogy a Bocskai vezette szabadságharc beírta Szerencs nevét a magyar és az európai történelembe, saját nevét a reformáció halhatatlanjai közé emelte.

– A Bocskai István vezette egyetlen győzedelmes szabadságharcunk. Bocskai szobra, a szablyás magyar úr, büszkén hirdeti a magyar önfeláldozás méltóságát és nagyságát a svájci Genfben, a keresztény megújulás tizenkét géniusza között – mondta az igazgató. – Fejedelmünk egyik oldalán az angol alkotmányos királyság, a parlamentáris demokrácia alapjainak lerakója Oliver Cromwell áll, a másikon a szorgalom akkori mintaországa, Hollandia uralkodója: Orániai Vilmos. A magyarság Európa két legnagyobb birodalma között őrlődött, pusztult, sodródott a végveszély felé. Bocskai csatatereken és tárgyalóasztaloknál aratott győzelmei megmentették a nemzetet. Mit tanulhat a XXI. század embere Bocskaitól? Mindenekfelett azt, hogy a sikerért keményen meg kell dolgozni! Azt soha nem adják ingyen, ajándékba, munka vagy harc nélkül. A nagyfejedelem képes volt túllépni egyéni érdekein és mindenét a nemzet megmaradására, boldogulására tette fel. Bocskai megtanította nekünk, hogy mindig van remény! Ezeréves történelmünk során mindig volt magyar feltámadás, nemzetünk kiállta a sors próbáit – húzta alá mondandóját Gál András.

Az eseményt a gimnázium tanulóinak alkalomhoz illő műsora színesítette.

- ÉM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!